Політика
27 квітня 2017
Експерт заявив, що уряд запозичив ініціативу Рабиновича про безкоштовні ліки
Рабинович подав законопроект про безкоштовне і пільгове забезпечення лікарськими препаратами окремих категорій населення (№ 4687) ще рік тому.
news-image

Кабмін запозичив у Рабиновича ідею про безкоштовні ліки і реалізував її в зручній для них формі - таку думку висловив експерт Олексій Якубін на своїй сторінці facebook порівнюючи законопроект народного депутата з останніми нововведення уряду в сфері медицини, інформує «Є!».

«Ні для кого не секрет, що уряд в більшості випадків не блищить ідеями і нововведеннями, які б покращували життя людей. З огляду на сильне невдоволення людьми Кабміном, команда Гройсмана шукає цікаві ідеї, які могли б хоч якось уповільнити падіння їхнього рейтингу в прірву. І тут, як то кажуть всі засоби хороші. Перше, що спадає на думку людям, які не особливо хочуть вникати в суть речей - звичайно, дізнатися, що роблять більш успішні люди та запозичити. Власне те саме і сталося з ідеєю по роздачі безкоштовних ліків, яку ще рік тому ініціював Рабинович. Уряд «зам'яв» його ідею, а через деякий час видав її за свою притому урізану версію, так, як їм було зручно », - повідомив він.

Експерт зазначив, що Рабинович подав законопроект про безкоштовне і пільгове забезпечення лікарськими препаратами окремих категорій населення (№ 4687) ще рік тому (на позаминулій (4) сесії 18 травня 2016 року). 

«Законопроект пройшов всі необхідні процедури в комітетах і готовий до винесення на голосування в ВР. Але, більше півроку без будь-яких пояснень з боку того ж спікера Парубія він не виносився на слухання в сесійну залу. Сам Рабинович неодноразово заявляв про те, що Парубій без підстав саботує його законопроект. Деякий час по тому, а точніше через рік 1 квітня 2017 року точно така ж ініціатива (хоч і в урізаному вигляді) озвучується і мало того, миттєво впроваджується від імені Кабміну » - зауважує експерт Якубін.
«Мета законопроекту Рабиновича - це захист людей, що гостро потребують лікарських препаратів. З огляду на те, що Україна на 2-му місці за рівнем смертності громадян, перед нами тільки Південно-Африканська країна Лесото. То актуальність ініціативи не викликає сумніву. Крім того, прагнучи до Європи, ми повинні враховувати практику європейських країн. Варто відзначити, що в ряді країн таких як Норвегія, Чехія, Італія, Іспанія та Польща - такі програми діють давно. У тій же сусідній Польщі, частково відшкодовується вартість 4 тисяч лікарських препаратів. Для порівняння у нас - уряд ввів відшкодування вартості тільки по 157 препаратів », - повідомляє експерт.
«Лідер партії« За Життя »запропонував встановити справедливий механізм державної гарантії доступного медичного обслуговування. Законопроект цей більш самодостатній, ніж те, що зробив Кабмін. У ньому визначені категорії осіб і умови, забезпечення лікарськими препаратами за рецептом лікаря безоплатно або на пільгових умовах; порядок видачі лікарських засобів аптеками; вказані джерела бюджету на забезпечення безоплатної та пільгової видачі лікарських засобів. При цьому, ініціатива Рабиновича охоплює всі види захворювань всіх соціально незахищених людей, в той час як Кабмін ввів відшкодування вартості ліків лише за трьома групами: від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу, бронхіальної астми. Добре, що взагалі не для однієї групи людей, але що робити іншим? Вони такі ж громадяни України, яким Конституція гарантує медичне забезпечення », - задає питання експерт Олексій Якубін.
Читайте також: Доктор Комаровський назвав головну загрозу здоров'ю сучасних дітей
Читайте також: 40% опіків: 18-річний киянин вирішив покататися на даху електропотягу