Суспільство
28 квітня 2017
Союз солдатських матерів РФ: На Донбасі загинуло приблизно 1,5 тис. російських військових
Мельникова: коли війна закінчиться, коли вцілілі вимагатимуть компенсацій, сім'ї загиблих теж будуть чогось вимагати.
news-image

За час військових дій на Донбасі загинуло орієнтовно півтори тисячі російських військових. Про це в інтерв'ю "Українській правді" сказала керівник Союзу комітетів солдатських матерів Росії Валентина Мельникова, передає «Є!».

Вона наголосила, що жодна структура в Росії не має точних відомостей.

Нас не дуже турбують цифри. І один загиблий у такій ситуації – уже погано. Точних підрахунків щодо кількості загиблих росіян в Україні немає. За історію комітету це вже шоста війна. І ніколи жодних даних не було – ми можемо тільки оцінювати. Немає жодного способу з'ясувати зараз кількість загиблих, – розповіла Мельникова.

За її словами, у 2014 році в Росії створили спецпідрозділ, через який проходять страхові документи військовослужбовців.

У випадку з війною в Україні, оскільки все нелегально, "наші товариші" придумали наприкінці 2014 року спецпідрозділ, через який проходять документи російських військових на оформлення страхувань. Не через військкомати – а через цей спецпідрозділ. І все. Момент, коли військкоми знали, хто і де загинув, закрили на початку 2015-го, – заявила голова організації солдатських матерів.
Я не вірю жодним сайтам, які публікують якісь фотки й цифри загиблих в Україні росіян. Я уявляю собі, що це тільки вигадка, – додала вона.

На думку Мельникової, назвати більш-менш точні дані втрат можуть тільки військові лікарі.

У її комітету є приблизна методика оцінювання кількості загиблих, пояснила вона.

Ми вважаємо, що російські втрати в Україні становлять не менше ніж половину від утрат української армії. Скільки за три роки загинуло українців? Десь три тисячі. Тоді півтори тисячі загиблих із російської сторони – це мінімум. І, значить, майже п'ять тисяч поранених, а може, й більше, – сказала Мельникова.

Цифри можна буде уточнити по закінченні війни, уважає правозахисник.

Усе почнеться потім, коли війна закінчиться, коли вцілілі вимагатимуть компенсацій. Сім'ї загиблих теж будуть чогось вимагати. Тоді буде зрозуміло, що і як, – сказала вона.

12 квітня президент України Петро Порошенко озвучив офіційні втрати сил антитерористичної операції – 2652 особи.