Суспільство
4 травня 2017
У Росії 18-річного курсанта підозрюють в екстремізмі через знайдений у нього план казарми – ЗМІ
У військово-космічній академії Петербурга слідчі виявили курсанта-екстреміста.
news-image

Студента петербурзької Військово-космічної академії ім. Можайського Вадима Осипова запідозрили у сприянні тероризму через знайдений у нього план захоплення казарми і книги з переліку екстремістських матеріалів. Про це пише РБК із посиланням на матеріали справи, передає «Є!».

18-річний Осипов був заарештований 10 квітня на два місяці. З постанови суду про взяття під варту випливає, що Військове слідче управління у Краснознаменському гарнізоні порушило стосовно нього кримінальну справу за статтею про сприяння терористичній діяльності.

Курсанта військового вузу викрили в тому, що він завантажив на телефон книгу "Російська кухня. Азбука домашнього тероризму", яка включена до федерального списку екстремістських матеріалів, випливає з постанови. Під впливом книги, як уважає слідство, хлопець "став стійко дотримуватися екстремістських позицій та ідеології насильства", розділяти методи "впливу на ухвалення рішень органами державної влади", пов'язані із "залякуванням військовослужбовців і населення з використанням вибухів і підпалів", а також "насильством щодо осіб добового наряду і захопленням зброї підрозділу".

Свідчення на Осипова дали чотири людини, йдеться в постанові суду. Це курсанти, які навчаються разом із ним, пояснив адвокат Віталій Черкасов, який представляє інтереси підозрюваного.

4 квітня викладач на занятті знайшов у Осипова аркуш паперу з накресленим від руки планом казарми і позначками, як можна її захопити "групою осіб... із подальшим доступом до кімнати зберігання зброї". Про це йдеться в письмовому поясненні, яке курсант дав слідству.

Схему, а точніше план казарми я накреслив під впливом того, що в нашій академії з нами проводять заняття під назвою "Антитерор", на яких навчають, як протидіяти нападу терористів, – розповів слідству юнак.


Креслення казарми потрапило до рук співробітника ФСБ, прикомандированого до академії, він двічі (4 і 8 квітня) викликав курсанта на бесіду. Співробітник спецслужби наполегливо цікавився, як би Осипов діяв, якби був терористом.

На запитання юнак, який захоплюється історією диверсійних груп часів Другої світової війни, відповідав докладно і з великою фантазією. Наприклад, він розповів, що підірвав би чайник у руках старшини або замінував би генеральську доріжку, що веде від плацу до штабу, – пише РБК, підкреслюючи, що Осипов сподівався після закінчення навчання служити в органах держбезпеки.

Слідчі стверджували, що нещодавно курсант прийняв іслам, той спростовує це.