Київ
4 травня 2017
В Києві відкриють виставку про внесок УПА в перемогу над нацизмом
Виставку “УПА — відповідь нескореного народу” презентує Український інститут національної пам’яті.
news-image

8 травня Європа вшановує День пам’яті та примирення. У цей день важливо нагадати про місце України на аренах світової війни. Витоки антинацистської позиції ОУН, український рух опору, ідеологічне протиборство УПА і Третього Райху, українські націоналісти в нацистських концтаборах і тюрмах – про це розповідає фотодокументальна виставка «УПА — відповідь нескореного народу», передає «Є!» із посиланням на УІНП.

Виставку  презентує Український інститут національної пам’яті.  

Організатори зазначають, що внесок українських повстанців в боротьбі об’єднаних націй проти агресора залишається маловідомим.

“Наші земляки змушені були воювати за чужі інтереси і навіть вбивати інших українців, одягнених в однострої різних імперій. Але близько 100 тисяч молодих хлопців та дівчат кинули виклик обом тоталітарним режимам — нацистському та комуністичному. Вони стали воїнами Української повстанської армії”, — розповідає історик Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті та один із авторів виставки.

УПА стала єдиною армією в Другій світовій війні, створеною самими українцями. УПА стала відповіддю нескореного народу.

Фотодокументальна виставка «УПА — відповідь нескореного народу» — це розповідь про боротьбу повстанців проти нацистського та комуністичного тоталітарних режимів.

8 травня в Києві Інститут національної пам’яті представить першу частину виставки “Повстані проти нацизму”. Друга частина “Повстанці проти комунізму” буде відкрита у жовтні, напередодні 75 річниці створення УПА.

«УПА — відповідь нескореного народу» є спільним проектом Українського інституту національної пам’яті, Центру досліджень визвольного руху, Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» та Галузевого Державного архіву Служби безпеки України.

Місце проведення виставки : площа перед Національним музеєм історії України

(вулиця Володимирська, 2, Київ)

Час: 8 травня, 12:00

Як відомо, нацистська Німеччина капітулювала 8 травня 1945 року. О 23:01 в Європі настала перша хвилина миру. Українці воювали у складі 6 армій антигітлерівської коаліції та у лавах визвольного руху. Від 2014 року Україна спільно з Європою відзначає День пам’яті та примирення 8 травня. А 9 травня — день перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Символом пам’ятних заходів є червоний мак.

Читайте також: В Музеї історії Києва відкрилась найбільша за всю історію України виставка київського пейзажу (фото)
Читайте також: До відзначення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні кияни та ВПО отримають одноразову матеріальну допомогу (список)