Події
5 травня 2017
Кіберполіція затримала групу шахраїв , якими керував в’язень однієї із колоній на непідконтрольній Україні території
Поліція провела одночасно 10 санкціонованих обшуків на території Харківської та Полтавської областей.
news-image

Кіберполіція затримала межрегіональну злочинну групу шахраїв, до складу якої входили чотири особи, а їх «роботу» скеровував в’язень однієї із колоній на непідконтрольній Україні території, передає «Є!» із посиланням на прес-службу ГУНП.

Зловмисники за схемою «ваш родич у поліції» виманювали у громадян гроші. Для отримання цих грошей шахраї використовували банківські картки. Поліція провела одночасно 10 санкціонованих обшуків на території Харківської та Полтавської областей. Затримані всі учасники організованого злочинного угрупування.

"Оперативники встановили, що організатор угрупування на даний час відбуває покарання на тимчасово окупованій території у виправній колонії Луганської області. До його обов’язків входила координація усієї діяльності групи: він організував «call-center» у виправній колонії, який телефонував потерпілим.

Також цей зловмисник розподіляв гроші і давав вказівки на заволодіння шахрайським способом банківськими картками громадян. Саме з цих карток в подальшому його подільник знімав грошові кошти потерпілих", - йдеться у повідомленні поліції.

Ще одна учасниця групи за допомогою системи WEB-банкінг «Ощад 24/7» «переприв’язувала» до свого мобільного телефону банківські картки громадян. Після цього вона знімала грошові кошти потерпілих та через термінал ПАТ КБ «Приватбанк» зараховувала їх на банківські рахунки.

Четвертий учасник групи заволодівав шахрайським шляхом банківськими картками, а також скуповував банківські картки АТ «Ощадбанк», які в подальшому використовувались в злочинній діяльності.

"Під час проведення санкціонованих обшуків поліцейські вилучили комп'ютерну техніку, мобільні термінали, понад 70 сім-карт різних операторів, 42 карти АТ «Ощадбанк» та КБ «Приватбанк», на які постраждалі переказували грошові кошти, а також понад 400 чеків із банкоматів з підтвердженням успішного зняття грошових коштів. Крім того, поліцейські виявили чорнові записи з номерами карт та пін-кодами до них і так звану «чорну» бухгалтерію", - повідомили поліцейські.

За сприяння Придніпровського управління кіберполіції накладено арешт на 17 банківських рахунків, відкритих в ПАТ КБ «ПриватБанк». На них заблоковано грошові кошти в сумі приблизно один мільйон гривень, одержані злочинним шляхом. Крім того, накладено арешти на 48 банківських карт, емітованих АТ «Ощадбанк».

Усі виконавці злочинного угрупування затримані у порядку ст.208 КПК України. Їх підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч.3 ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує до восьми років позбавлення волі.

Департамент кіберполіції звертається до усіх громадян, які стали жертвами шахрайських дій вказаної злочинної групи, або яким відомі додаткові факти чи інформація про діяльність шахраїв, та просить вказану інформацію надавати на адресу Департаменту кіберполіції або ж на номер телефону гарячої лінії +38068-150-96-01. Перелік банківських карток, які використовували у своїх шахрайських схемах зловмисники, можна переглянути ТУТ.

Читайте також: У Запоріжжі батьки «вирубилися» посеред вулиці, поки їхнє немовля плакало (відео)