Події
8 травня 2017
У Дніпрі 8 травня провели ходу з портретами Бандери й Шухевича і червоними маками
Цьогорічній захід відбувся без інцидентів.
news-image

У День пам’яті і примирення у Дніпрі відбулася хода пам’яті, організована представниками громадських організацій. У ній взяли участь громадські активісти, волонтери, демобілізовані учасники боїв на сході України, представники пластунської організації, передає «Є!» із посиланням на Радіо Свобода.

Попереду колони учасники несли плакат із портретами провідника ОУН Степана Бандери і командувача УПА Романа Шухевича і написом «Діди воювали».

Учасники заходу з національною символікою, червоними маками пам’яті та квітами пройшли з центру міста до меморіального комплексу в Парку пам’яті і примирення, де поховані як радянські військові – учасники Другої світової війни, так і їхні супротивники – німці, угорці, румуни. Люди вшанували пам’ять усіх загиблих у війні хвилиною мовчання і поклали квіти до меморіалу.

За словами організатора заходу Сергія Карнози, захід відбувся у Дніпрі п’ятий рік поспіль. У попередні роки в Дніпрі відзначення цього дня проводили винятково за ініціативою громадськості.

Поліція стежила за проведенням ходи. Цьогорічній захід відбувся без інцидентів.

8 травня 2013 року під час першої мирної ходи пам’яті загиблих у Другій світовій війні на учасників акції в Дніпрі напали молодики спортивної статури, вони били людей, топтали Державний прапор України. Винуватців того інциденту досі не знайшли.

2015 року Україна вперше відзначила 8 травня як День пам'яті та примирення на офіційному рівні.

 

Читайте також: «У Польщі свято 8 травня для одних - перемога, для інших - продовження окупації» - історик