Саудівський принц: Нафта ніколи більше не коштуватиме 100 доларів
Аналітики вважають, що Саудівська Аравія демпінгує цінами на нафту, аби не допустити до ринку американських виробників сланцевої нафти
news-image

Вартість нафти більше не підніметься до рівня в 100 дол./барель, вважає саудівський мільярдер та інвестор принц Аль-Валід ібн Талал.

Про це пише  Є | Єдність.інфо з посиланням на "Интерфакс".

За його словами, рішення Саудівської Аравії не скорочувати видобуток було розумним і практичним. Принц також відзначив наявність надлишку нафти на ринку при слабкому попиті.

"Якщо постачання нафти залишаться незмінними, а попит низьким, варто очікувати подальшого зниження цін, - заявив він в інтерв'ю USA Today. - Однак якщо поставки почнуть зменшуватися, і попит дещо збільшиться, ціни підуть вгору. Тим не менш, я впевнений, що ми ніколи більше не побачимо вартості нафти в 100 доларів за барель. Я говорив ще рік тому, що ціна вище $ 100 за барель є штучною".

Чому Саудівська Аравія прагне знизити світові ціни на нафту?

Спеціаліст з енергетики Філ Верлегер відзначає, що технологія видобутку нафти та газу шляхом гідророзриву, яку винайшли в США, - це прорив, порівнянний з винаходом комп'ютера. Постачальники дешевої нафти, в першу чергу Саудівська Аравія, дадуть відповідь на цю загрозу новим зниженням цін.

Вони розраховують на те, що через зниження цін гідророзрив стане нерентабельним і хоча б частина американських виробників нафти вийдуть з гри.

Вартість виробництва нафти в Саудівській Аравії є однією з найнижчих у світі.

Раніше на зустрічі країн-членів ОПЕК (експортерів нафти) учасникам не вдалось домовитися про зниження видобутку чорного золота, що б знизило розрив між надмірною пропозицією та заниженим попитом. Попри те, що таке рішення значно б'є по економікам інших учасниць картелю, зокрема Ірану, Росії (є офіційним спостерігачем в ОПЕК) та Венеуели, Саудівська Аравія продожує наполягати на зниженні цін на нафту.

Президент Ірану Хасан Рухані раніше заявляв, що низькі ціни на нафту є "змовою проти ісламського світу". Сенатор-респуліканець Джон Маккейн, тим часом, заявив, що за падіння економіки Росії треба подякувати Сайдівській Аравії.

Росія та нафта

Сьогодні, 12 січня, світові ціни на нафту впали нижче 50 доларів за барель вперше з кризового 2009 року. Про це свідчать дані міжконтинентальної фьючерсовой біржі ICE. Станом на 13:55 ціна нафти марки Brent з доставкою в лютому коштувала 48,83 дол./барель, а WTI - 47,18 дол./барель.

Одночасно з цінами на нафту стрімко здешевів російський рубль, а також акції російських компаній.

На 9:00 по відношенню до долара рубль подешевшав на 1,52 руб. до 63,07 руб. за долар. Євро до цього часу зміцнився на 2,53 руб. і досягав позначки в 74,78 рубля, йдеться в матеріалі видання "Новое время". Індекс ММВБ впав на 0,31%, досягнувши 1510,67 пункту. Індекс РТС знизився на 0,89% і склав 775,66 пункту.

Російський бюджет будується на ціні на нафту марки Urals, яка, в свою чергу, залежить від вартості нафти марки Brent. Бюджет на 2015 рік був сформований, виходячи з прогнозної ціни в 100 доларів за барель, яку, повторимося, саудівський принц вважає нереальною.