Український фотохудожник став лауреатом Кайзерівської премії міста Гослар
Премія не має призового фонду, однак вважається однією з найвидатніших нагород у світі сучасного мистецтва.
news-image

Український фотохудожник Борис Михайлов став лауреатом міжнародної премії Goslarer Kaiserring за 2015 рік. Про це повідмляє Є l Єдність.інфо із посиланням на DW.

Журі цієї престижної художньої премії на презентації у східно-німецькому місті Гослар назвало 76-річного фотографа з Харкова "одним із провідних хроністів радянського та пострадянського суспільства". 

Борис Михайлов почав свій творчий шлях у Харкові, де спочатку працював інженером на заводі. З часу перших творчих спроб його зацікавила соціальна сфера життя. На Заході найвідомішими є його цикл фотографій безпритульних Харкова та людей, які після розпаду Радянського Союзу не змогли знайти своє місце у житті та забезпечити собі гідне існування у новій соціальній системі. Його винагороджено багатьма престижними міжнародними преміями, а праці представлені у багатьох музеях світу. Михайлова обрано членом Академії мистецтв у Берліні. Він живе і працює у Харкові та Берліні.

Хоч Кайзерівська премія міста Гослар не має призового фонду, однак вона вважається однією з найвідоміших нагород у світі сучасного образотворчого мистецтва. До складу журі входять багато впливових музейних діячів, кураторів та мистецтвознавців, а серед колишніх лауреатів є чимало найвідоміших діячів сучасного образотворчого мистецтва.

Нагорода міста Гослар - це золоте кільце з аквамарином, на якому вирізьблено зображення німецького імператора Генриха ІV, на честь якого премію назвали "кайзерівською". Премію вручають з 1975 року. Її лауреатами були німецький художник і теоретик постмодернізму Йозеф Бойс, американсько-корейський засновник відеоарту Нам Джун Пайк, московський концептуаліст Ілля Кабаков, американський кінематографіст Девід Лінч, творець серії експериментальних відеофільмів "Кремастер" Метью Барні, "найдорожчий з живих художників" Ґергард Рихтер, а також такі відомі майстри сучасної інсталяції, як Олафур Еліассон та Кристіан Болтанскі. З 1984 року вручається також і кайзерівська стипендія для художників-початківців.