Як неконтрольована забудова Київської області ставить під загрозу освіту дітей, - стаття
Порівнюючи освіту, яку пропонують у Києві та в передмісті, автори матеріалу констатують, що таке порівняння йде не на користь периферії.
news-image

Через нестачу освітніх установ в Київській області діти, які проживають за містом, можуть не отримати якісної освіти. Про це йдеться в матеріалі під назвою «Проблеми життя в новобудовах області: де і як вчитися дітям», що вийшов на порталі daily.rbc, передає «Є!»
Автори статті проаналізували стан ринку житлової нерухомості столиці та Київської області з точки зору інфраструктурних об'єктів. В результаті вони прийшли до висновку, що необдумана забудова міст-сателітів може безпосередньо позначитися на освіті дітей, батьки яких придбали квартиру в передмісті.

«Аналіз відкритих джерел інформації свідчить про стійке зростання населення в містах - сателітах столиці за останні кілька років. Наприклад, в районі Софіївської Борщагівки кількість жителів збільшилася на рекордні 530%. У Крюківщині приріст склав 300%, в Бучі - 110%, в Петропавлівській Борщагівці - 80%, в Броварах - 40%», - пишуть у матеріалі, відзначаючи, що соціально-побутова інфраструктура Київської області розрахована на набагато меншу кількість жителів і просто не справляється з різким збільшенням їх чисельності.
«У той же час нові соціальні об'єкти не з'являються, оскільки в невисокі ціни житла "не вписуються" необов'язкові витрати на школи і дитячі сади. Їх споруда значно здорожує об'єкт і, відповідно, зменшує прибуток забудовника. Їм важливо продати метри, а навчання дітей - це проблема батьків », - кажуть в статті.

Порівнюючи освіту, яку пропонують у Києві та в передмісті, автори матеріалу констатують, що таке порівняння йде не на користь периферії.

«Столичним жителям навряд чи прийде в голову думка про те, що дитині ніде вчитися. При великому виборі шкіл, спецшкіл, ліцеїв і гімназій різної профільної спрямованості кияни хіба що можуть зазнавати труднощів у виборі школи, намагаючись підігнати під себе численні параметри: близькість до будинку, спеціалізація, престижність тощо. В перспективі трьох найближчих років заплановано реконструювати ще 21 школу і 11 дошкільних навчальних закладів», - пишуть у статті.

Ситуація в області виглядає діаметрально протилежною.

Як приклад в матеріалі наводять село Гатне в Києво-Святошинському районі Київської області, де через дефіцит місць в єдиній школі практикується навчання в дві зміни. А ті учні, яким не вистачило місць навіть за рахунок другої зміни, змушені їздити на навчання в Ірпінь.

Інший приклад: жителі Петропавлівської Борщагівки чекають обіцяної у 2018 році побудови нової муніципальної школи на 650 місць. Адже тільки за останній час в селі Петропавлівська Борщагівка в експлуатацію введено понад 25 житлових комплексів.

Ситуація в Броварах, за словами авторів матеріалу, не краще: «жодної школи за двадцять п'ять років». При цьому статистика наповнення броварських шкіл учнями більш ніж тривожна. Діти навчаються у дві, а то і в три зміни. Кількість дітей у класах, особливо в молодшій школі, досягає 40 учнів.

«У Вишневому та Ірпені дітям зовсім ніде отримати безкоштовну освіту через недалекоглядність місцевої влади та безвідповідальності забудовників. У Бучі чотири загальноосвітні школи, одна гімназія на 3150 місць і два дитячих садки. Котрий рік поспіль на 1 вересня місцева влада обіцяє побудувати школу. А сьогоднішня реальність така: в одній зі шкіл дітей набирають виключно за пропискою, на сьогодні це понад 300 першокласників, тобто мінімум 9-10 перших класів тільки в одній школі», - додають в матеріалі.

На завершення статті автори констатують, що наявна в Київській області інфраструктура не витримує постійно зростаючої кількості жителів новобудов і тенденція до погіршення ситуації буде зберігатися.

«Земельні комісії місцевої влади роздавали і продовжують роздавати землю під житлову забудову без будь-яких попередніх розрахунків і аналізу інфраструктурної складової. В результаті - черги в дитячі садки з народження, а школи потихеньку переходять на другу, а то і третю зміни. При таких темпах і високої щільності житлової забудови друга-третя зміни в недалекому майбутньому не врятують ситуації. У прямому сенсі зовсім скоро дітям просто ніде буде вчитися! Ось і виходить, що придбання квартири в передмісті - далеко не кращий варіант. Забудовувати великі території при практично повній відсутності дитячої інфраструктури зводять до мінімуму комфорт проживання в передмісті для молодих сімей з дітьми та в рази збільшують їх витрати на освіту і оплату проїзду з передмістя в місто і назад», - пишуть у статті.
Читайте також: В ОУН після погрому штабу хочуть відставки Авакова
Читайте також: Вчені виявили, чому сивіє волосся