Золотовалютні резерви України "схудли" аж до рівня 11-річної давнини
"Запаси" зменшилися до 7,5 мільярда доларів.
news-image

За останній місяць золотовалютні резерви України скоротилися на 2,4 мільярда доларів – до 7,533 млрд доларів станом на 1 січня 2015-го. Такий низький показник останній раз був 11 років тому – у лютому 2004-го (7,63 млрд доларів). Про це повідомляє Є lЄдність.інфо із посиланням на ТСН.

 "Динаміка резервів у грудні минулого року була насамперед обумовлена необхідністю підтримки платежів НАК "Нафтогаз України" за імпортований природний газ. Так, було здійснене останнє перерахування зарезервованих у Національному банку України коштів на користь ВАТ "Газпром" за імпортований у листопаді-грудні 2013 року природний газ (1,65 млрд доларів США у грудні). Крім того, на рівень міжнародних резервів вплинули інтервенції Національного банку з продажу іноземної валюти на суму 831 млн доларів США, переважна частина яких також була спрямована на підтримку платежів НАК "Нафтогаз України", - пояснили в НБУ, куди поділася валюта.

Крім того, торік у грудні "своєчасно та в повному обсязі було здійснено платежі уряду та Національного банку з погашення та обслуговування державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті (738 млн доларів США в еквіваленті), у тому числі Міжнародному валютному фонду". Водночас обсяг надходжень валютних коштів на користь уряду України становив 767 млн доларів США в еквіваленті: від Єврокомісії - 617 млн доларів США в еквіваленті, Міжнародного банку реконструкції та розвитку - 20 млн доларів США, а також від розміщення ОВДП, номінованих в іноземній валюті, - 130 млн доларів США. Протягом року золотовалютні резерви "схудли" в 2,7 разу – із 20,41 млрд доларів у січні 2014-го до 7,533 млрд у січні 2015-го.