Київська влада хоче відмовитись від російського програмного забезпечення
Міська влада також має намір забезпечити технічну та криптографічний захист інформації в сфері житлово-комунального господарства.
news-image

Комісія Київської міської ради з питань транспорту, зв'язку та реклами підтримала проект рішення, що передбачає заборону використання програмного забезпечення і телекомунікаційного устаткування, розробленого і виготовленого російськими компаніями, і заміну їх вітчизняними програмними продуктами.
Інформує «Є!», з посиланням на Цензор.Нет.

"Комісія підтримала проект рішення і доручила департаменту інформаційно-комунікаційних технологій провести інвентаризацію програмного забезпечення, яке застосовується в Київраді і КМДА, а також розробити і подати на погодження комісії план заходів щодо впровадження вітчизняного програмного забезпечення для потреб місцевих органів влади", - йдеться в повідомленні.

Згідно з ним, ця заборона буде поширюватися на місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування та комунальні підприємства, установи та організації. Забороняється також використання ПЗ країни-агресора для закупівель.

Протягом цього року виконавчий орган КМДА зобов'язаний розробити і впровадити вітчизняні програмні продукти, якими будуть користуватися органи місцевої влади та комунальні підприємства.

"Це не вимагає додаткового фінансування. Витрати програмного забезпечення складаються з двох частин - це фактично, коли воно продається, тобто продаж ліцензії, а потім щорічне обслуговування, тобто, російські програми щорічно забирають гроші з нашого бюджету. Ми вже маємо досвід, коли були заборонені російські антивірусні програми, тоді ми використовували зарубіжні аналоги. Зараз плануємо застосувати конкурентний перехід, створити власне ПО. Витрати на впровадження програми будуть навіть менше, ніж її річне обслуговування . Відповідно, Київ нічого не втрачає ", - наголошується в повідомленні.

Міська влада також має намір забезпечити технічну та криптографічний захист інформації в сфері житлово-комунального господарства. До кінця року планується створити загальноміську систему нарахувань за ЖКП.

"У нас ідея - створити єдину квитанцію. Зараз у нас безліч платіжок, і не тільки літні люди, а й ми губимося, кому, за що і скільки платити. Головний інформаційно-обчислювальний центр готовий організувати єдиний платіжний документ, щоб, по крайней мере , хоч в електронному вигляді можна було заплатити один раз зі свого кабінету ", - зазначив керівник департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрій Назаров.
Читайте також: Українці посіли 5 місце на танковому біатлоні в Німеччині (відео)
Читайте також: Поліцейські викрили притони, де надавалися сексуальні послуги іноземним гостям «Євробачення» (фото)