Політика
13 січня 2015
Рада Європи: присутність закордонних спецслужб на Майдані досі під питанням
Комітет із запобігання тортур (КЗТ) Ради Європи (РЄ) у вівторок 13 січня, за згоди українського уряду, оприлюднив звіт про свої візити до України та переговори з владою в грудні 2013 – лютому 2014 року.
news-image

 За стандартними процедурами РЄ, тривалий час після складання звіту КЗТ він лишається документом з обмеженим доступом. Звіт оприлюднюється лише за згоди влади держави, про яку йдеться в документі, пише Є l Єдність.інфо із посиланням на Європейську правду.

КЗТ констатує, що під час декількох візитів та зустрічей з українською владою в період Євромайдану достав докази "умисного негідного поводження із (затриманими) демонстрантами Майдану, яке проводилося з дозволу, за участю або за сприяння посадовців правоохоронних органів".

"В низці випадків серйозність порушень (прав затриманих) була такою, що дозволяє говорити про тортури (щодо учасників Майдану)", - підкреслюють висновки Ради Європи.
"В низці випадків лишилися сірі зони, які є перепоною для повного розуміння ситуації... Особливо це стосується можливої присутності іноземних правоохоронців серед українських сил, що були задіяні (на протидії протестам) в Києві... Українська влада не змогла ані підтвердити, ані спростувати підозри делегації КЗТ", - йдеться у звіті.

Такою самою "сірою зоною" в Раді Європи вважають підтримку владою так званих "тітушок", а також причетність колишньої влади до викрадення та побиття Дмитра Булатова. Представники КЗТ також наводять свідчення протестувальників-майданівців, яких затримували та били правоохоронці. За словами протестувальників, з якими спілкувалися представники Ради Європи, частина правоохоронців мала яскраво виражений російський акцент, деякі використовували елементи російської уніформи, а один нібито під час побиття сказав затриманому: "Якби ти був у моїй країні, тебе би вже вбили".

Водночас, в Раді Європи зазначають, що ці свідчення не дають змоги говорити про присутність російських спецслужб з повним переконанням. КЗТ РЄ також наводить відповідь українського уряду на запит зі Страсбургу. Київ не зміг підтвердити чи спростувати наявність закордонних сил, зазначивши, що це потребує подальшого детальнішого розслідування.