Події
17 травня 2017
Після втечі Янукович повертався до України – Генпрокуратура
Рішення Янукович ухвалював не за власною ініціативою.
news-image

Екс-президент України Віктор Янукович під час своєї втечі у лютому 2014 року двічі перетинав кордон з Росією.   Про це у інтерв'ю «Новой газете» сказав прокурор департаменту спецрозслідувань ГПУ Олексій Донський, повідомляє «Є!» з посиланням на Укрінформ.  

«Насправді він потрапив туди (в Росію - ред.) двічі. Перший раз - в ніч з 22 на 23 лютого 2014 року. З селища Урзуф Донецької області, що на узбережжі Азовського моря, його разом з Клюєвим, частиною особистої охорони і супроводжуючими особами (мова про співмешканку Януковича Любов Полежай - ред.) двома вертольотами ЗС Росії перекинули в Єйськ. Як ці вертольоти не виявили українські прикордонники - питання відкрите», - сказав Донський.

За словами прокурора, на території Росії Янукович під час цієї поїздки перебував десять-дванадцять годин, зробив внутрішній переліт по країні, з Єйська в Анапу, вже на військово-транспортному літаку.  

«Близько 13.00 за Києвом він вилетів з Анапи в Гвардійське, на військовий аеродром під Симферополем, який в той час орендував Чорноморський флот Росії. У Криму, на базі флоту, перебував до ночі з 23 на 24 лютого, і вже тоді військовим кораблем ЧФ відправився знову на територію РФ. У нас є доказ щодо генерала російської армії, що керував операцією переміщення Януковича з Донецької області в Краснодарський край і звідти до Криму. Встановлено і особу людини з охорони президента Росії. Ці двоє курували групу виконавців, одночасно координуючи їхні дії з начальником охорони Януковича Кобзарем і співробітником охорони Бернацьким», - зазначив він.

  На запитання про те, чи питав Янукович дозволу у Кремля щодо власного перебазування на півострів, прокурор підкреслив, що слідство має певну інформацію, розголошувати деталі якої він не має права.   

«Все, що можу сказати: рішення Янукович ухвалював не за власною ініціативою. Якби він збирався просто втекти від міфічної загрози, то зробив би це ще з Харкова... Говорячи про втручання Росії в події в Україні, слід виділити важливу обставину. Янукович не залишився в Донецьку, своїй вотчині, а полетів до Криму. Тому що з 18 лютого, з першої крові на Майдані, вже слідував вказівкам за сценарієм, який йому нав'язували», - наголосив Донський.

Читайте також:Гройсман: Куди підуть конфісковані кошти Януковича, вирішить коаліція