Світ
13 січня 2015
Румунія збільшує витрати на оборону слідом за Польщею
Планується збільшити витрати на оборону до 2% в 2017 році
news-image

Президент Румунії Клаус Йоханіс підписав з парламентом політичну угоду про національну оборону, згідно з якою оборонний бюджет країни буде збільшено до 2% з 2017 року.

Про це повідомляє  Є | Єдність.інфо з посиланням на румунське видання Stirileprotv.

Президент у своєму виступі подякував усім присутнім за їх розуміння відповідальності, що передбачає укладання угоди про фінансування армії, прийняту на всіма парламентськими політичними партіями. "Сьогодні румунським солдатам потрібно показати, що їх поважаємо і що ми хочемо поліпшити умови їх праці шляхом надання необхідних фінансових коштів для підготовки та оснащення сучасної бойової техніки", - заявив Йоханіс.

Всі присутні зобов'язалися підтримувати досягнення в 2017 році рівня витрат на оборону не менше 2% ВВП, і тримати цю суму як мінімум протягом 10 років.

В документі також відзначаються ризики для Румунії пов’язані з поточною геополітичною ситуацією.

"Ми не можемо ігнорувати події, що відбуваються в безпосередній близькості від наших кордонів. Європа і НАТО мають протистояти найбільш серйозній з часів холодної війни загрозі" - сказав Йоханіс.

Наразі витрати на оборону в Румунії складають 1,4%. Про необхідність їх збільшення говорив і прем’єр Румунії Віктор Понта.

Нагадаємо, що раніше рішення підняти рівень витрат на оборону прийняла Польща. Тут також збільшать витрати на армію до 2% ВВП, але вже в 2016 році. Разом з тим, український бюджет передбачає 90 млрд грн буде направлено забезпечення обороноздатності країни. До того міністр оборони Степан Полторак просив лише 50 млрд.