Суспільство
18 травня 2017
Прокуратура Криму підготувала повідомлення про підозру Сталіну і Берії (відео)
Насильницьке переселення в 1944 році призвело до часткового фізичного знищення кримськотатарського народу.
news-image
Прокуратура Криму підписала підозру Йосипу Сталіну і Лаврентію Берії у вчиненні геноциду кримськотатарського народу у 1944 році.

Про це повідомляє прес-центр ГПУ, пише «Є!» з посиланням на Еспресо.

Там нагадали, що слідство у справі почалося в грудні 2015 року.

Під час розслідування встановлено понад 250 сімей – потенційних потерпілих, а це - понад 1000 осіб.

Демографічна експертиза, проведена Інститутом демографії та соціальних досліджень імені Птухи НАН України, показало, що насильницьке переселення в 1944 році призвело до часткового фізичного знищення кримськотатарського народу.

Під час депортації і в місцях спецпоселень від хвороб, епідемій та голоду загинула майже половина з депортованих кримських татар. Не вдався вижити при транспортуванні в спецпоселеннях великої кількості дітей і людей похилого віку.

"На сьогодні прокуратура АР Крим зібрала достатньо доказів для повідомлення про підозру і в даний час підготовлено проекти повідомлень про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч 1 ст 442 КК України, Сталіну Йосипу Віссаріоновичу і Берії Лаврентію Павловичу ..", - повідомив прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.
"Це тільки початок, нами в рамках даного досудового розслідування будуть встановлені інші учасники, попередньо нами встановлені безпосередні виконавці даного злочинного наказу", - додав він.