Суспільство
20 травня 2017
Діти українських військовослужбовців: де і як відпочити та оздоровитись
Про це у своїй статті для «Української армії» написала журналіст Тетяна Мороз.
news-image

За два тижні — літні шкільні канікули. Де зможуть оздоровитися діти військовослужбовців і як це позначиться на сімейному бюджеті? Про це у своїй статті для "Української армії" написала журналіст Тетяна Мороз.

Інформує «Є!», з посиланням на vectornews.net.

Для прикладу — середньостатистична сім’я військового. Він — військовослужбовець за контрактом, учасник АТО. Його дружина — бухгалтер в одній із приватних фірм. У родині зростає восьмирічна донька. На прикладі цієї родини, розглянемо декілька варіантів оздоровлення їхньої дитини і підрахуємо, скільки ж цього року коштуватиме такий відпочинок для родини військовослужбовця.


Відпочинок поблизу моря в дитячому таборі

Перший варіант, звичайно, відправити дитину до моря. В арсеналі Міністерства оборони щодо цього пропозицій небагато — лише Дитячий оздоровчий табір імені Юрія Гагаріна. В розпорядженні юних «гагарінців» — тритижневий комфортний відпочинок на морському узбережжі. Для дітей, батьки яких захищають Україну на Сході, тут навіть розроблена спеціальна психологічна програма «Кольорова веселка», яка через проведення тестів та тренінгів сприяє психологічному розвантаженню і реабілітації тощо.

До цього табору направляють дітей віком від 8 до 15 років. Тож якщо у вашої дитини немає протипоказань за станом здоров’я, вже з 2 червня й до кінця літа — чотири зміни можливо оздоровити дитину на одеському морському узбережжі.

Безкоштовно один раз на рік такий вид відпочинку нині надається лише дітям, один із батьків яких загинув під час виконання службових обов’язків чи помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, а також внаслідок захворювання, набутого в період участі в АТО тощо.


Для дітей учасників бойових дій путівку можна придбати за 25% від її вартості — 1750 грн. Якщо ж ваша дитина захоче залишитися на другу зміну, доведеться заплатити 100% вартості.

Для дітей інших військовослужбовців (не учасників бойових дій) путівка до одеського дитячого табору Міноборони обійдеться у півціни (3500 грн), але за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу. В бюджеті країни цього року ця сума становить 2240 грн. Тож якщо розмір місячного доходу на одну особу перевищує цю суму, право на пільгу не виникає.

Для дітей тих військових, хто не має пільг, путівка коштуватиме 7000 гривень. Для порівняння: в дитячій оздоровниці «Артек Буковель» за 2 тижні відпочинку необхідно сплатити близько 14 тисяч гривень. Погодьтеся, різниця для сімейного бюджету суттєва.

Щоб отримати путівку, батькам необхідно подати заявку за місцем служби, а також надати такі документи: копію свідоцтва про народження дитини; копію посвідчення учасника бойових дій; копію довідки про безпосередню участь особи в АТО, довідку про склад сім’ї (форма 9).

До санаторію разом із батьками

Другий варіант — не відпускати дитину одну до табору без нагляду дорослих і відпочити всією сім’єю.

У зв’язку з анексією Криму медична служба війська втратила шість оздоровниць на морському узбережжі, тож на сьогодні в Міноборони залишилося три санаторно-курортні заклади і одне санаторне відділення.

За даними Військово-медичного департаменту Міноборони України вартість путівок до військових санаторіїв така: в Центрі медичної реабілітації та санаторного лікування «Пуща-Водиця» ви заплатите за путівку по собівартості 8316,00 грн (21 день), у Центрі медичної реабілітації та санаторного лікування «Трускавецький» — 8190,00 грн, Центральний військовий клінічний санаторій «Хмільник» запропонує свої послуги за 8316,00 грн, а відпочинок у санаторному відділенні Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону, що на Вінниччині, коштуватиме 6751,29 грн.

Як відомо, учасники бойових дій за наявності медичних показань не більше одного разу на рік отримують санаторне курортне лікування на безоплатній основі, проте на дружин (чоловіків) та дітей військовослужбовців це право не поширюється.

Пільги для членів сімей у розмірі 50% існують, але доступні вони не всім. Уже декілька років поспіль діють певні обмеження, пов’язані із сукупним заробітком родини.

Так, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців перевищує три прожиткові мінімуми, путівки до санаторію ви зможете придбати без знижок, тобто за собівартістю.

Грошове утримання нашого контрактника протягом півроку змінювалось і, з урахуванням доплат за АТО, в середньому становило більше 10 тисяч гривень, а дружина-бухгалтер заробляє близько п’яти тисяч. У такому випадку середній сукупний дохід сім’ї із трьох осіб становить 15 тисяч, а на одного — 5 тисяч гривень. Прожитковий мінімум з 1 травня поточного року для дитини від 6 до 18 років — 1777 грн (якщо помножимо на 3 отримуємо суму 5331,00 грн), а для дружини (як для працездатної особи) — 1684 грн (5052 грн). Як бачимо, ця родина має право на пільги, тобто путівки для дружини учасника АТО і для його доньки можна буде придбати за півціни.

Проте, якщо родина учасника АТО права на пільгу не має, вигідніше оплатити вартість проживання та харчування дитини безпосередньо в санаторії. За наявності таких можливостей в обраному оздоровчому закладі відпочинок без оздоровлення коштуватиме дешевше.

Скористайтеся місцевими програмами підтримки учасників АТО

Є й третій варіант. Майже в усіх областях України діють різноманітні програми підтримки учасників АТО, де за рахунок коштів обласних та місцевих бюджетів також надають путівки до оздоровниць для дітей або виплачують грошову допомогу на оздоровлення.

Наприклад, у столиці учаснику АТО, який має дитину до 7 років, за програмою «Турбота. Назустріч киянам» можна один раз на рік скористатися путівкою на санаторне-курортне лікування в супроводі одного дорослого. На ці цілі цього року заплановано витратити з міського бюджету більше 8,6 млн гривень.

А у Львові надають грошову допомогу на оздоровлення за рахунок місцевих бюджетів: 4 тис. грн виплатять цього року на дитину загиблого учасника АТО, дітям учасників АТО — інвалідів війни — 3 тис. грн, 2 тис гривень виплачуватимуть і дітям тих бійців, які впродовж цього року брали участь у проведенні АТО не менше 45 днів, а також тим сім’ям ветеранів АТО, які виховують чотирьох і більше дітей віком до 18 років тощо.

На Дніпропетровщині на оздоровлення дітей заплановано 98,5 млн грн

З початку року вже понад 1100 дітей Дніпропетровщини відпочили в дитячих центрах області та України. Загалом 2017-го оздоровляться близько 190 тис. хлопців і дівчат, чимало з них — діти учасників АТО, сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, повідомляє прес-служба ДніпроОДА.

Готовність оздоровчих закладів області до зустрічі дітей з 1 червня перевірятиме комісія оперативного штабу при ДніпроОДА. Цьогоріч на Дніпропетровщині діятимуть 855 пришкільних і позашкільних таборів. Найбільше — у Дніпрі, Кривому Розі, Кам’янському та Павлограді.

Дозвілля юних жителів регіону організують також у двадцяти позаміських таборах, у п’ятнадцяти — за межами області.

2017 року на оздоровлення дітей заплановано 98,5 млн грн. Це кошти обласного й місцевих бюджетів, а також профспілок, батьків, підприємств, установ та організацій. 

Читайте також: З багатоповерхівки у Києві викинувся військовий ЗСУ, – ЗМІ