Суспільство
26 травня 2017
Реабілітація танцем: ветеран АТО відкрив школу танго
Після повернення до мирного життя військовий вирішив продовжити свій соціальний проект для демобілізованих бійців, але на заняття з танго почали приходити і цивільні.
news-image

Киянин Олексій Гаврись ще під час військової служби організував в АТО заняття з танго, де втомлені морально і фізично воїни отримували психологічний відпочинок, а повернувшись з війни, він відкрив власну танцювальну школу, куди ветерани йдуть охочіше, аніж до психолога, пише «Є!» з посиланням на ZIK.

Історію Олексія Гаврися розповідають волонтери фонду «Повернись живим».

На передову Олексій потрапив у 2014 році. Не дочекавшись повістки, він тричі ходив до військкомату, щоб нарешті потрапити на війну. На передовій неподалік Щастя їхній підрозділ мав завдання утримувати позиції та супроводжувати артилерійські установки. Організувати школу танго для воїнів Олексій хотів ще там, але згодом зрозумів, що дім культури в місцевому селі стане груповою мішенню для бойовиків.

Втілити ідею вдалося на другій лінію – в Старобільську. Там знайшли приміщення, партнерками для бійців стали дівчата з місцевого медучилища. Згодом на танго почали приходили медики та волонтери.

«Так на певний час влаштувалася школа. Це було дуже круто, адже хлопці приїздили з завдань, мали змогу відірватися від звуків залпів, розривів та почути музику. Мали можливість хоч на годину-півтори відчути себе як вдома, поспілкуватись з дівчатами. В цьому плані аргентинське танго найкраще, воно спокійне, оркестрове, красиве. Воно не для кожного, його треба зрозуміти, але хлопцям подобалось. Це дуже гарна реабілітація: це і рух, пізнання свого тіла, і психологічний відпочинок», – розповів Олексій Гаврись.

Після повернення до мирного життя він вирішив продовжити свій соціальний проект для демобілізованих бійців, але на заняття з танго почали приходити і цивільні. Так народилася їхня з нареченою школа танго. Усіх бійців АТО тут завжди приймають безкоштовно.

Олексій Гаврись певен, танець – дієва психофізіологічна реабілітація, – воїни, які не можуть розповідати про свої проблеми та страхи словами, роблять це мовою тіла.

«Розмовляти наші хлопці не люблять. Спитайте, скільки з них ходить до психолога. А прийти і потанцювати, коли нікому нічого не потрібно говорити, просто ти обіймаєш, тебе обіймають, ти відчуваєш себе потрібним. Це вже великий крок, щоб залишити позаду спогади, які ятрять душу», –певен засновник школи танго.

Нині у кожному наборі є два-три бійця,а ті, хто танцюють танго більше року зуміли змінити свої життя: хтось знайшов нових друзів, хтось – кохання, хтось змінив роботу і приводом для цього, певен Олексій Гаврись, було саме танго. 

Читайте також:Терористи здійснили зухвалий обстріл лікарні у Красногорівці