Політика
28 травня 2017
Герман про Україну в НАТО: Така перспектива зникає для нас
Герман: Чи зможемо ми платити 2% від ВВП?
news-image

На саміті "Великої сімки" у Брюсселі президент США Дональд Трамп зробив дуже важливу для України заяву про те, що члени НАТО зобов'язані сплачувати 2% від ВВП. Про це колишній нардеп і радник екс-президента Віктора Януковича Ганна Герман заявила в ефірі телеканала "112 Україна", передає «Є!».

Без цього не буде діяти ось цей п'ятий параграф Вашингтонського трактату, який гласить про те, що якщо якась країна нападає на одну із країн натівських, то всі інші зобов'язані вступитися за неї і захистити. Сьогодні Трамп поставив питання руба: плати – потім бери. Ті, хто не будуть платити, не матимуть тих гарантій, – сказала вона.

На думку Герман, цей момент дуже важливий для тих українських політиків, які вважають вступ до НАТО правильним шляхом для України.

Якщо говорити, що ми надіємося на "парасольку НАТО", і в наших конфліктах із Росією в тому числі, то чи зможемо ми платити 2% від ВВП?.. Така перспектива зникає для нас.

25 травня на саміті НАТО у Брюсселі Трамп розкритикував партнерів по Альянсу за те, що вони, на його думку, недостатньо інвестують у НАТО. Трамп заявив лідерам країн Альянсу, що вони повинні збільшити свої оборонні витрати як мінімум до 2% від ВВП, тоді як зараз лише деякі із 28 членів НАТО виконують це зобов'язання.

За словами Трампа, це нечесно щодо платників податків США, пише BBC.