Світ
29 травня 2017
50 років тому в Фінляндії дівчаткам-підліткам за зростом роздали духові інструменти. Вони грають до сих пір
У 1960-ті роки церковний прихід купив набір інструментів, не вистачало тільки музикантів. Скаутський загін погодився спробувати свої сили.
news-image

Єдиний в Фінляндії непрофесійний жіночий оркестр мідних духових інструментів "Puhallus" відзначає свій п'ятдесятирічний ювілей, передає «Є!» із посиланням на Yle.

Багато з учасниць оркестру почали грати ще в підлітковому віці. Зараз середній вік учасниць наближається до шістдесяти.

Оркестр "Puhallus" з'явився на світ у 1960-і роки. Церковний прихід в Мунккініемі купив набір інструментів, не вистачало тільки музикантів. Скаутський загін погодився спробувати свої сили.

Нам було десь по 15 років. Пам'ятаю, ми жартома тоді погодилися пограти на трубі. Але все-таки прийшли на першу репетицію. Хто ж знав, що ми й 50 років по тому ще будемо грати, - з посмішкою згадує голова та інтендант оркестру Ірмелі Рейніля.


Інструменти дівчаткам роздали за зростом. Рейніля, як найвища, отримала найбільший інструмент - тубу. Ніхто з дівчат грати не вмів. Кантор почав вчити їх із самих азів.

Йоукі Піітулайнен вчив нас, буквально тримаючи за руку, як витягувати звук з інструменту, як грати ноти. Так ми почали репетирувати, - каже пані Рейніля.

Зараз в репертуар оркестру входять сотні композицій найрізноманітніших жанрів. Завдяки професійним диригентам, оркестр почав грати краще і більш злагоджено.

За минулі десятиліття оркестр виступав в найрізноманітніших місцях - навіть у в'язниці.

Перший ряд був повний. Хлопці дивилися на нас, нібито уважно слухаючи. Ми тільки потім здогадалися, що їх більше цікавили наші міні-спідниці, - розповідає Рейніля.

Багато років тому дівчата сміялися, що вони стануть першим у Фінляндії оркестром бабусь. Схоже, саме так і сталося, адже в учасниць оркестру немає ні найменшого бажання припиняти грати.

Наша група завжди відмінно ладила між собою. Гра радує нас і дає енергію. Неважливо, яка у тебе життєва ситуація, але у понеділок ти повинен бути на репетиції, - каже Анья Малміваара, що грає на корнеті.