Суспільство
29 травня 2017
Літати дешево: до Франції за 10 євро
Хоча чимало українців уже знають способи побачити світ за невеликі кошти.
news-image

На 11 червня власники українських біометричних паспортів чекають із завмиранням серця: саме цього дня має набути чинності безвізовий режим із країнами Шенгенської угоди.

Інформує «Є!», з посиланням на expres.ua.

Жодних черг під консульствами і довгого очікування візи, принизливого доведення наявності майна та заробітків. Захотів до Парижа чи Мадрида - і поїхав. Чи полетів...  

Чимало експертів запевняють: надто мало українців зможуть скористатися безвізовим режимом. Адже дуже дорого нам, із огляду на мізерні зарплати, вибиратися до Європи...

Хоча чимало українців уже знають способи побачити світ за невеликі кошти.   Нещодавно я з колежанками провела п'ять днів у Парижі. На проїзд і проживання витратила... лише 55 євро. Ні, ми не добиралися автостопом -- їхали автобусами, летіли літаками. І жили не в друзів за "дякую" — ми орендували затишну двокімнатну квартиру біля знаменитого Монмартру.   Як мені це вдалося? Завдяки лоукост-авіакомпаніям та автобусним лініям, що теж працюють за цією моделлю -- частину квитків продають за значно нижчими цінами.

Наприклад, квиток на літак "Ryanair" із Польщі до Франції я купила лише за 9,57 євро, а зворотній рейс коштував лише 8,8 євро!   Літати -- це дешево   Уже з вересня "Ryanair" курсуватиме з України -- зі Львова та Києва. Зокрема, зі Львова полетить до німецьких Берліна і Меммінгена (на півдні, неподалік від Мюнхена), польських Кракова і Вроцлава, голландського Ейндговена та угорського Будапешта. Із Києва -- до Ейдговена та Стокгольма.   Ціни на квитки стартують наразі від 19,99 євро -- однак із часом можна сподіватися акційних пропозицій. Наприклад, у Польщі "Ryanair" нерідко продає квитки за ціну від 2 євро. За стільки можна долетіти з Варшави до Вроцлава чи Гданська. А за 5 євро -- з Жешува до Берліна. За ці гроші ви можете летіти із невеликою валізою (до 10 кілограмів) і маленькою сумочкою.  

Збільшила кількість рейсів із України і компанія "Wizzair". Зокрема, зі Львова уже літаки курсують до Вроцлава, а з червня літатимуть і до Берліна. Із Києва вибір значно більший: тут і Копенгаген (Данія), і Ларнака (Кіпр), Вільнюс та Каунас (Литва), німецькі Гамбург, Ганновер, Дортмунд, Кельн, Меммінген/Мюнхен, Нюрнберг, Франкфурт (Ган), польські Варшава, Вроцлав, Гданськ, Катовіце, Люблін і Познань, Братислава (Словаччина), Будапешт (Угорщина).   Щоправда, у базовий тариф "Wizzair" враховано лише зовсім маленький ручний багаж (до 7 кілограмів). І якщо, наприклад, ви купите квиток зі Львова до Вроцлава за 372,3 гривні (стільки на момент написання статті коштував квиток на 21 вересня, стільки ж вартує зворотний на 5 жовтня), то за провезення 10-кілограмової валізки доведеться заплатити ще 300 гривень. Валіза вагою до 23 кілограмів полетить із вами за 780 гривень, а до 32 -- уже за 1085 гривень.   До слова, для учасників програми лояльності компанії "WIZZ Discount Club" ціни на квитки нижчі. Зокрема, зі Львова до Вроцлава на той же рейс 21 вересня -- не 372,3, а 260,3 гривні, тобто менше як 10 євро. На 27 вересня зі Львова у Берлін -- не 575, а лише 386 гривень. Ця компанія також часто влаштовує акційні дні, коли квитки продають зі знижкою 20 -- 30%, або й два за ціною одного.   У Європі також літає чимало інших лоукостерів -- "EasyJet", "Norwegian", "Volotea", "Transavia", "Vueling"... Канарські острови, Мадейра, Ісландія, грецькі острови? Шукайте варіанти!   Автобуси -- майже задарма   Пересуватися по Європі можна не лише літаками чи поїздами (до слова, це чи не найдорожчий тут вид транспорту), але й автобусами.    Зі Львова та Ужгорода до Польщі, Чехії, Австрії та Словаччини возить лоукостер "Leo Express (le.cz)". Квиток до Праги на завтра коштує 53 євро. А якщо купувати, приміром, на 9 серпня -- то лише 4,8 євро! Тож можна підібрати вдалий варіант -- і поїхати до столиці Чехії менш ніж за 10 євро у два боки.

  "Polskibus.com" -- це найбільший автобусний перевізник у Польщі. На офіційному сайті часто можна вполювати акційні квитки за злотий (+ злотий оплати за бронювання), до прикладу, з Жешува до Варшави чи до Кракова, з Кракова до Берліна, з Катовіце до Відня. Майже постійно  доступні квитки за 5 -- 10 злотих. Ми, до прикладу, до Варшави доїхали з Жешува за 5 злотих.   Акційні квитки за євро можна купити на "Megabus.com" (рейси по Німеччині, Франції, Бельгії, Італії, Іспанії, Нідерландах, наприклад, з Мілана до Парижа, чи з Парижа до Барселони), "Flixbus.com" (550 напрямків у 13 країнах), "Flibco.com" та багато інших.  

І квартира на Монмартрі.   Запитаєте, а що з проживанням? Можна шукати дешеві чи акційні пропозиції у готелях і хостелах на відомих сайтах booking.com чи hostelworld.com. А можна винайняти кімнату або цілу квартиру у власника житла, наприклад, на Airbnb.com. Ми орендували у Парижі двокімнатну квартиру на трьох, за 5 днів це коштувало 300 євро. Однак заплатили ми тільки 200. Свою частку — 100 євро -- я покрила бонусами, які сервіс надає за запрошення друзів. Наприклад, якщо на ваше запрошення друг винайме житло -- і він, і ви отримаєте по 9 євро. А якщо друг на час мандрівки здасть свою квартиру -- то вам "впаде" вже 41 євро. Якщо ж ви самі наважитесь пустити гостей у хату -- отримаєте тільки від сервісу 170 євро. А якщо додати те, що заплатять гості -- вистачить на чудову відпустку в Європі! Коли їдемо?

Читайте також: Експерт: Команді Віталія Кличка вдалося мінімізувати удар від підвищення транспортних тарифів по сімейних бюджетах киян
Читайте також: «Я би хотів, щоб мама познайомилася з Кетрін, щоби бачила, як ростуть наші діти» - принц Вільям