Суспільство
29 травня 2017
Ринки України заполонила молода картопля: чи варто її купувати зараз і як приготувати найкорисніше
Дехто маленьку картопельку навiть не оббирає, лише миє.
news-image

З'явилася молода картопля, і всім кортить її скуштувати з кропом, часником, маслом і сметаною. Дехто маленьку картопельку навiть не оббирає, лише миє. Та який із способів приготування молодої бульби вважається найздоровішим?

    На наші запитання відповіла лікар-дієтолог Зоряна Завада.  

- Скажіть, це правда, що молода картопля -- дієтичний продукт?  

- Так, на відміну від "старої" бульби, весняні сорти менш калорійні, поживність 100 грамів молодої картоплі майже така ж, як аналогічної порції рису. У 100 грамах молодої вареної картоплі - 60 калорій, а у смаженій фрі - майже 200. Тож, у порівнянні з картоплею фрі, молода - продукт дієтичний.

При цьому в ній є достатня кількість рослинних білків, вітамінів, а що найважливіше - багато калію, такого потрібного для здоров'я серця і судин.  

Водночас тим, хто схильний до повноти, молоду бульбу не варто їсти вдосталь: 250 грамiв на день -це максимум. Треба взяти за правило солити вже готову страву, так солi менше споживатимете. І в організмі не накопичуватиметься зайва рідина.  

- Як корисніше: варити молоду картоплю чи запікати?  

- Корисніше - запікати не оббираючи. Це стосується і пізніх сортів, адже найбільше цінних мінеральних речовин у картоплині міститься у мiлiметровому шарi пiд шкіркою. Йдеться не лише про калій, а й про залізо, кальцій, фосфор. Крім корисної аскорбінової кислоти, у картоплі містяться також вітаміни групи В і РР. Звичайно, у шкірці акумулюються i шкiдливi речовини з грунту, тож перед приготуванням коренеплоди слiд дуже ретельно помити, пошкребти. Є в молодій картоплі й нiтрати (як i в капусті, огiрках, редисцi). Навiть коли вміст їх не перевищує допустимого, варто для профілактики замочити картоплини на кілька годин у холоднiй водi. Щоправда, тоді разом iз нітратами у воду перейдуть i водорозчиннi вiтамiни, зокрема аскорбінова кислота.

- Молоду бульбу дуже люблять діти. Чи корисна вона для них?  

- Авжеж, якщо виростили картоплю на своєму городі й знаєте, скільки в ній нітратів. Прийнятна страва для малих дітей -- картопляне пюре. А ось годувати їх бульбою в кожушку не варто, груба клітковина подразнюватиме шлунок і кишківник.



Читайте також: Стоматолог із Петербурга видалила 22 здорових зуба у пацієнтки - поліція
Читайте також: Українські діти стали частіше хворіти скарлатиною