Україна
31 травня 2017
Ботулізм на Київщині: Фахівці роз'яснили як заражена риба потрапляє до супермаркетів
Наразі керівник фірми, що випустила смертоносну партію, не виходить на зв'язок.
news-image

Три випадки захворювання на ботулізм зафіксовано за останні дні в Києві, причому один із них завершився смертю пацієнта. Усі потерпілі їли в'ялену рибу одного і того ж виробника, хоча й придбану в різних крамницях, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

"Він їв рибу і пропонував своїй вагітній дружині. Вона відмовилася – лишилася живою. А він, на жаль, загинув, бо надійшов уже в дуже тяжкому стані з дихальними розладами. Риба при цьому була з ікрою. Люди завжди сприймають: ой, як пощастило, що багато ікри. Видно, потрапило багато токсинів", - пояснила професор, завкафедри інфекційних захворювань НМУ імені Богомольця Ольга Голубовська.

 

 

Наразі керівник фірми, що випустила смертоносну партію, не виходить на зв'язок. А в Асоціації рибалок України кажуть, що причина неякісної риби в супермаркетах криється не тільки в умовах зберігання продукції, а й у незаконному вилові. Мовляв, крамниці перетворилися на точки з реалізації браконьєрської продукції. На цьому діє ціла схема – з посередниками і фальшивими документами. Зокрема, під час одного з рейдів вилучили підробні печатки. 

"Ветеринарне свідоцтво, печати різних підприємств водних. Фактично, ми з вами можемо зараз зробити документ, хоч на партію дельфінів", - зізнається голова асоціації Олександр Чистяков.

У Держпродспоживслужбі запевняють, що вже вилучили продукцію фірми з обігу столичних магазинів.

"Заборонена реалізація виключно риби даного виробника. Громадянам, що придбали цю рибу, не рекомендується її вживати. Вже здійснюються заходи на підприємстві", - запевнив голова служби Олег Рубан.

Тим часом медики радять при перших симптомах отруєння одразу ж звертатися до лікаря.

"Симптомами можуть бути просто вияв слабкості в руках, ногах. Токсин призводить до смерті", - наголошує головний позаштатний інфекціоніст МОЗ.

 Але найголовніша наразу проблема медиків – це відсутність

В'ялений карась із супермаркету "відправив" жителя Броварів до реанімації
сироватки проти ботулізму. Колишню російську міністерство не сертифікувало, а інші завозяться нелегально і використовуються на власний страх і ризик. 

Читайте також: Смертельний ботулізм: У Києві заборонили продаж риби
Читайте також: У столиці зареєстровано два випадки захворювання на ботулізм і один летальний випадок