Нові зміни в будівельному законодавстві посилюють вимоги до забудовників незалежно від місця розташування об'єкта - в столиці, або області, - Дмитро Ісаєнко
Експерт зазначив, що нове законодавство поширюється на всю територію країни, але навряд чи буде працювати на периферії.
news-image

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення містобудівної діяльності», який набирає чинності з 10 червня, вносить суттєві корективи у функціонування будівельного ринку України. Про це в інтерв'ю виданню Українські новини розповів екс-заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Дмитро Ісаєнко, передає «Є!»

«Це стосується розширення спектра об'єктів, що підлягають експертизі проектної документації, отримання дозволів на початок виконання будівельних робіт, а також ліцензування будівельної діяльності. Тепер ці процедури будуть стосуватися тих об'єктів будівництва, які раніше відносилися до об'єктів ІІІ категорії складності», - зазначив Дмитро Ісаєнко.

Також, за його словами, посилюється відповідальність усіх учасників інвестиційного процесу за виконання вимог будівельного законодавства шляхом встановлення більш високих штрафних санкцій.

«Законодавець встановив жорсткі рамки отримання містобудівних умов і обмежень, чітко виписав їх винятковий склад і цілий ряд інших новацій», - розповів експерт.

Екс-заступник міністра Регіонбуду зазначив, що нове законодавство поширюється на всю територію країни, але навряд чи буде працювати на периферії.

«На жаль, сьогодні більшість територій, прилеглих до столиці, не мають актуалізованої містобудівної документації, починаючи від схем розвитку території районів і закінчуючи генпланом населених пунктів і детальними планами територій. Про плани зонування територій говорити взагалі не доводиться», - резюмував Дмитро Ісаєнко.

Експерт розповів про передумови такого стану будівельного ринку в Київській області.

«Ще в 2011 році, з прийняттям Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», була поставлена ​​задача забезпечення територій актуалізованою містобудівною документацією. Однак в Київській області цей процес не знайшов необхідного розвитку, що призводить не тільки до хаотичної забудови територій сьогодні, але і до складнощів в перспективі», - розповів екс-заступник профільного міністра Дмитро Ісаєнко, додавши, що мова йде про забезпечення інженерної та транспортної інфраструктури.
Читайте також: Вперше за останні три роки Укрзалізниця працює з прибутковим фінансовим результатом