Політика
1 червня 2017
У МЗС РФ заявили, що договір про дружбу між Росією та Україною – запорука відродження двосторонніх відносин
У МЗС РФ вважають, що відносини Росії та України обов'язково налагодяться.
news-image

У міністерстві закордонних справ Росії вважають, що з часом стратегічне партнерство Росії та України обов'язково відновиться. Таку заяву опублікували на офіційному сайті МЗС РФ до 20-річчя Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, передає «Є!».

Великий договір, як ми неформально називаємо його, став системотвірним документом двосторонніх відносин. У ньому закладені основи довгострокового стратегічного партнерства між нашими країнами у сфері політики, економіки, енергетики, транспорту, військово-технічного співробітництва, науки, культури, освіти, інформації, охорони здоров'я тощо. Укладаючи його в 1997 році, лідери Росії та України були налаштовані на подальшу тісну взаємодію і поглиблений розвиток відносин, – заявили в російському зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС РФ підкреслили, що на підставі договору підписано десятки документів у всіх сферах російсько-українського співробітництва, однак події на Майдані призвели до того, що відносини "далекі від духу і букви договору".

Проте саме існування цього документа служить запорукою наявності фундаменту для відродження двосторонніх відносин. Незважаючи на відверто недружні кроки нинішньої київської влади, не втомлюємося повторювати, що російська сторона відкрита до конструктивного діалогу і до взаємовигідної співпраці. У нас немає сумнівів, що рано чи пізно ми прийдемо до необхідності відновлення повноцінних зв'язків, – заявили російські дипломати.

Згідно з Договором про дружбу, співпрацю і партнерство між Російською Федерацією та Україною, закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.

Верховна Рада ратифікувала договір 14 січня 1998 року, Держдума – 25 грудня 1998 року.