«Подорожі едокко»: у Музеї Ханенків відкриється виставка, присвячена мистецтву японського міста 17-19 століть
Виставка відкривається у рамках відзначення Року Японії в Україні.
news-image

Сьогодні, 1 червня, о 17:00 відкриється виставка «Подорожі едокко» – мистецтво японського міста 17-19 століть із колекції Музею Ханенків у рамках Року Японії в Україні, передає «Є!» із посиланням на прес-службу музею.

Виставка відкривається у рамках відзначення Року Японії в Україні.

На виставці «Подорожі едокко» буде продемонстровано одну з найбільш цінних частин музейного зібрання японських пам’яток 17-19 століть – кольорову гравюру і твори декоративно-прикладного мистецтва. Більшість із експонованих на виставці творів свого часу були придбані засновником музею Богданом Ханенком і мають високу мистецьку та історико-культурну цінність.

"Закрита від усього світу протягом століть, Японія відкрила свої кордони після буржуазної революції 1868 року. Яскрава самобутня цивілізація вразила уяву багатьох письменників, художників, композиторів Старого світу. З другої половини 19 століття почали формуватися великі приватні та музейні зібрання. Не уникнув загального захоплення й Богдан Ханенко – у 1912 році він придбав низку творів японського мистецтва – 237 аркушів кольорової ксилографії та колекцію з понад 400 деталей оздоблення самурайських мечів – цуба", - йдеться в повідомленні установи.

Експозиція розкриє глядачам унікальні  аспекти культурного і соціального життя японців у добу Едо – так, за назвою столиці, називався в історії Японії період від початку 17 до середини 19 століття. Маленьке селище поблизу Токійської затоки, що мало назву Едо («Річкові ворота»), у 1606 році стало місцем будівництва укріпленого замку. Дуже швидко воно перетворилося на адміністративний центр і  осередок економічного та культурного життя з мільйонним населенням, стало символом міського життя цілої епохи.

Саме в Едо з´явився головний персонаж цієї епохи – едокко («народжений в Едо»), життєлюбний, кмітливий городянин, любитель ризикованих пригод, палкий коханець, людина честі та вишуканих манер. Едокко захоплювався «картинами швидкоплинного світу» – гравюрами укійо-е та акторською грою в театрі кабукі, знаходив розраду з красунями-гейшами, мешканками кварталу розваг Йосівара, щиро милувався красою краєвидів, які відкривалися оку подорожнього на станціях дороги Токайдо.

Виставка супроводжуватиметься змістовними текстами-оповіданнями про гравюру укійо-е, театр кабукі та акторів-кумирів тогочасної публіки, красунь кварталу Йосівара, краєвиди дороги Токайдо.

Виставка триватиме до 3 вересня 2017 рокуу виставкових залах Східної колекції Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків за адресою: вул. Терещенківська, 17. 

 

Читайте також: Віталій Кличко: «Я звернувся до уряду з тим, аби негайно врегулювати ситуацію, доручити «Нафтогазу» відновити енергопостачання ТЕЦ-6»
Читайте також: У КМДА почали готуватися до нового навчального року
Читайте також: У Києві за один день «відремонтували» дитсадок за один мільйон гривень