Події
1 червня 2017
На Львівщині підпалили польську школу
У ніч на 30 травня невідомі зловмисники підпалили польську школу ім. королеви Ядвіґи у місті Мостиська.
news-image

Міністерство закордонних справ Польщі висловило занепокоєння з приводу спроби підпалу польської школи у Мостиськах. У Варшаві очікують від української сторони з’ясування обставин та встановлення осіб винуватців інциденту, передає «Є!» із посиланням на Польське Радіо.

У ніч на 30 травня невідомі зловмисники підпалили польську школу ім. королеви Ядвіґи у місті Мостиська неподалік польсько-українського кордону у Львівській області. У приміщенні навчального закладу зловмисники вибили вікно, через яке до одного з класів вкинули дві пластикові каністри з невідомою речовиною та підпалену ганчірку, - повідомили в поліції Львівської області.
«Підтверджуємо, що такий інцидент мав місце. Інформуємо, що внаслідок інциденту ніхто не постраждав, а відповідні українські органи вже провели ряд дій з метою з’ясування обставин події. Польський консул у Львові залишається на постійному зв’язку з директоркою школи та місцевою владою», - повідомили в МЗС Польщі.

Відомство «занепокоєне фактом спроби підпалу школи» та очікує «з’ясування обставин і встановлення винуватців інциденту». У повідомленні нагадано також, що в Україні від 27 травня тривають літні канікули, а тому у школі учнів не було.

Як зазначено, школа у Мостиськах «є державним навчальним закладом, за яку відповідає українська держава, натомість уроки у ній проводять польською мовою та згідно із програмою для національних меншин».

Мостиська знаходяться біля самого кордону з Польщею. Упродовж 15 років існування школи подібних інцидентів не траплялося.

«У нас тут немає ворогів», - сказала під час телефонної розмови з Польським пресовим агентством директора школи Тереза Тетерич.

Директор школи не змогла сказати, хто може стояти за цим інцидентом.

«Тут немає конфліктів на національному ґрунті. Українські діти приходять на наші дискотеки, наші діти ходять до них, у нас немає проблем. Мені здається, що це зробив хтось, кого найняли для цього», - додала Тетерич.

За інформацією української поліції, внаслідок підпалу завдано матеріальних збитків на суму приблизно 20 тис. грн.

Читайте також: «Додому, к****!»: під Гданськом поляки напали на будинок з українськими заробітчанами