Україна
2 червня 2017
365 років тому під Батогом українсько-татарське військо під командуванням Хмельницького розгромило армію Речі Посполитої
Батозьку битву її сучасники порівнювали з перемогою карфагенського полководця Ганнібала під Каннами 216-го року до н. е.
news-image

2 червня 1652 року перемогою козацького війська під командуванням Богдана Хмельницького над військом Речі Посполитої завершилася битва під Батогом, нагадує «Є!» із посиланням на УІНП.

1-2 червня 1652-го на лівому березі Південного Бугу, неподалік гори Батіг, зійшлися українсько-татарське військо (30-35 тис.) під командуванням Богдана Хмельницького і польське військо (30 тис.), яким командував Мартин Калиновський.

2 червня відбулися вирішальні бої, в яких відзначилася козацька кіннота на чолі з Іваном Богуном. Вранці розпочався артилерійський та рушничний обстріл польського табору. Після цього в атаку пішли козаки. Серед шляхти розпочалася паніка. Проте німецькі найманці, що воювали в королівській армії, запекло захищалися. Втім і їхній опір було зламано. Козаки увірвалися до польського табору. Армія Речі Посполитої була розгромлена вщент, сам Калиновський загинув. Також загинули комендант німецької піхоти Сигізмунд Пшиємський, брат майбутнього короля Яна Собеського Марек. Польща втратила вбитими 8тис. добірних вояків.

Батозьку битву її сучасники порівнювали з перемогою карфагенського полководця Ганнібала під Каннами 216-го року до н. е.

Переможна битва під Батогом викликала масове повстання козацької України проти шляхти. До початку липня на території України відновлюється козацький адміністративний устрій. Богдан Хмельницький відновив кордон Війська Запорозького по Дністру і Случі.

Із донесення шляхтича Длужевського на адресу польського короля Яна Казимира: «...2 червня коло полудня нас атакував сам Хмельницький з такими великими силами, що ми не змогли протриматися й однієї години. Нас, оточених з усіх боків, орда рубала шаб­лями, а козаки так захопили табір, що наше військо було буквально стерте з лиця землі».

Із повідомлення козацької генеральної військової канцелярії на адресу московського воєводи в Путивлі Хилкова: «Пан гетман з войсками ляхов погромив и Калиновского забито и сына его, и все товариство войска кварцяного погинуло». 

З універсалу Яна Казимира 2 червня 1652 року про скликання сейму у Варшаві 15 серпня: «В той час як військо наше в Україні розгромлене, у якому багато рицарів загинули, з яких одні у битві, а інші – в неволю поганську (татарську) забрані; по цьому безліч хлопства та орд татарських зібрано від неприятельських сил, чим швидко і несподівано Річ Посполиту піддано небезпеці».