Події
2 червня 2017
Цього дня 1962 року в Новочеркаську була розстріляна демонстрація робітників
Страйк розпочався 1 червня, кількість мітингуючих сягала 5-ти тисяч.
news-image

2 червня 1962 року в Новочеркаську (Ростовська область Росії) радянська влада розстріляла демонстрацію робітників, нагадує «Є!» із посиланням на УІНП.

Робітників Новочеркаського електробудівного заводу вивели на вулицю дві події, що майже співпали у часі: 30 травня 1962 р. керівництво країни «на прохання всіх трудящих» підвищило роздрібні ціни на м’ясо та м’ясні продукти (на 30%) і на масло (на 25%), одночасно на третину збільшивши  норму виробітку.  

Страйк розпочався 1 червня, кількість мітингуючих сягала 5-ти тисяч.

Надвечір у місто прибули танки і бронетранспортери, з’явилося багато військових. Проведено перші арешти, оголошено комендантську годину. Взято під охорону всі головні будівлі, а з Держбанку вивезено всі гроші.

Наступного дня протестні акції лише посилилися, до них долучалися робітники інших підприємств, яких підвищення цін також поставило на межу виживання.  

Генерал-лейтенант Матвій Шапошников відмовився виконувати наказ про застосування проти демонстрантів танків (за що пізніше був підданий репресіям).

Частина мітингуючих увірвалася до міськкому партії. Військовослужбовці внутрішніх військ відтіснили людей від будівлі і здійснили попереджувальний залп вгору. Його жертвами стали дітлахи, які сиділи на деревах (за неофіційними даними, троє з них загинули; в офіційних джерелах жертви серед дітей не згадуються).

Далі був ще один попереджувальний залп і відкрито вогонь по натовпу, жертвами якого стали близько 15 чоловік і кілька десятків поранених. За деякими даними, солдати все ж стріляли в повітря, а вогонь по натовпу (у тому числі кулеметний) вели снайпери з дахів будинків.  

Ще 5 осіб загинуло при спробі визволити з відділку міліції заарештованих напередодні.  

Всього в Новочеркаську загинуло 24 особи, ще двох вбито того ж вечора за нез’ясованих обставин.

Тіла загиблих поховали в чужих могилах на різних кладовищах Ростовської області.

Поранено щонайменше 39 чоловік (вочевидь, більшість намагалася приховати свої поранення, аби уникнути переслідувань).

Заарештовано 240 чоловік, яких звинуватили у бандитизмі та спробах повалення радянської влади.

Пізніше Верховний суд РРФСР засудив до розстрілу 7 осіб, а 105 отримали різні терміни ув’язнення.  

Події в Новочеркаську ретельно замовчувалися радянським керівництвом.

А в 1966-му, коли все той же генерал-лейтенант Шапошников намагався надати гласності трагічним подіям, проти нього порушили кримінальну справу за звинуваченням в «антирадянській пропаганді».  

М. Шапошникова реабілітували лише в 1988 р., а всіх засуджених – у 1996-му.  

Пам’ятний знак у Новочеркаську («камінь на крові»), встановлений на місці трагедії у 1990 р.

Читайте також: 365 років тому під Батогом українсько-татарське військо під командуванням Хмельницького розгромило армію Речі Посполитої