Події
6 червня 2017
Новий спалах ботулізму в Сумах: чоловік захворів під час відпочинку на природі
Медик відразу розпізнав симптоми ботулізму і поїхав до лікарні.
news-image

У Сумській області 38-річний фельдшер швидкої допомоги захворів на ботулізм після вживання в'яленої риби.
Чоловік з друзями святкував Трійцю на природі, під час пікніка їв в'ялену рибу, приготовлену власноруч. Через п'ять годин йому стало погано.

Інформує «Є!», з посиланням на Цензор.Нет.

Медик відразу розпізнав симптоми ботулізму і поїхав до лікарні. Щохвилини стан пацієнта погіршувався, незабаром він перестав дихати.

"Це вже проходив параліч м'язів, і крайня ступінь - це параліч дихальних м'язів. Це стан, дійсно загрожує життю. Перебував в палаті інтенсивної терапії, під апаратом штучної вентиляції легенів, з блискавичним перебігом ботулізму", - розповів головний лікар Недригайлівської центральної районної лікарні Ігор Пономаренко.

За його словами, протидіяти хвороби було нічим. 

"Відсутність сироватки, зареєстрованої в Україні. В принципі, при госпіталізації хворих з підозрою на ботулізм повинні вводитися такі препарати. І термінове введення таких препаратів рятує життя пацієнту", - сказав він.

Одну ампулу сироватки знайшли в дитячій лікарні Сум, ще дві родичі розшукали в Києві, одну - в Росії. Цього вистачило, щоб зупинити дію токсину.

Хворий вже вийшов з коми, і його перевезли в Сумську обласну інфекційну лікарню. Четверо друзів, які разом з ним їли в'ялену рибу, теж в стаціонарі, але у них поки ніяких проявів ботулізму не зафіксовано. Вони зізналися, що з усієї компанії фельдшер був єдиним, хто не вживав спиртного, тому що був за кермом.

"Раніше про це не прийнято було говорити, але дійсно, паралельне вживання алкоголю - антидот ботулотоксину", - пояснив головний лікар Сумської обласної інфекційної лікарні Ігор сницар.

Такі збіги, за словами лікаря, вже були в його медичній практиці. Але він застерігає, що від ботулізму рятує не алкоголь, а, перш за все, обережність.

Лікарі радять звертати увагу на те, щоб в'ялена риба була почищена, адже саме в нутрощах знаходиться ботулотоксин. А краще, за їхніми словами, взагалі відмовитися від вживання в'яленого і копченого - продуктів, які не пройшли тривалу термічну обробку.

Нагадаємо, в кінці травня в Києві було зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм, в тому числі 1 летальний. Вони пов'язані з вживанням в'яленої риби, придбаної в супермаркетах міста. Також хвороба була зафіксована в Херсоні.

Читайте також: Став відомий діагноз через який Насиров просить про виїзд до США
Читайте також: Сміттєва блокада у Молдові: столиці загрожує виникнення епідемії
Читайте також: У Києві зафіксовано черговий випадок ботулізму: чоловік з'їв в'яленого карася, купленого в Ашані