Спорт
7 червня 2017
Сім найпринизливіших поразок збірної України із футболу (відео)
6 червня збірна України зазнала найбільш принизливої поразки у своїй історії.
news-image
Еспресо пригадує найневдаліші матчі збірної України з футболу.
Інформує «Є!», з посиланням на espreso.tv.

6 червня збірна України зазнала найбільш принизливої поразки у своїй історії, поступившись у товариському матчі команді Мальти, яка займає у рейтингу ФІФА 182-е місце. Еспресо пригадує найчорніші сторінки у літописі національної команди.

Україна – Литва 0:2

Голи: Іванаускас, 52; Скарбалюс, 60

Місце: Київ, "Республіканський стадіон"

Дата: 7 вересня 1994 року

Турнір: відбір Євро-1996

 

Відбірковий матч проти Литви був першою у історії офіційною грою збірної України. Через конфлікт між Федерацією футболу країни та керівництвом київського "Динамо" команда Олега Базилевича вийшла на цю зустріч в суттєво послабленому складі – з представників столичної команди на полі з'явився лише Сергій Ковалець.

Наслідком цього стала несподівана поразка від однієї з найслабших команд групи, після якої українці дуже швидко розгубили шанси на вихід до фінальної частини чемпіонату Європи.

Словенія – Україна 2:1

Голи: Заховіч, 53; Ачімовіч, 84 – Шевченко, 33

Місце: Любляна, стадіон "Бежіград"

Дата: 13 листопада 1999 року

Турнір: плей-офф відбору Євро-2000

 

 

Для збірної України відбірковий турнір Євро-2000 став одним з найвдаліших – дві нічиїх з чинними чемпіонами світу французами та перемога над росіянами надовго запам'яталися вболівальникам. Після цих успіхів виграш у Словенії у стикових матчах кваліфікації здавався формальністю.

Тому поразка у гостьовій грі від словенців стала повною несподіванкою. А у повторній грі у Києві команда Йожефа Сабо не змогла нівелювати гостьову невдачу та зігравши за снігопаду внічию 1:1, зупинилася за крок від Євро-2000.

Україна – Польща 1:3

Голи: Шевченко, 11 – Олісадебе, 2; 31, Калюжни, 54

Місце: Київ, НСК "Олімпійський"

Дата: 2 вересня 2000 року

Турнір: відбір чемпіонату світу-2002

 

З відбірковим турніром чемпіонату світу 2002 року були пов'язані великі надії. Збірну України погодився очолити Валерій Лобановський, який щойно вивів "Динамо" до півфіналу Ліги чемпіонів-1999.

Але підняти на найвищий світовий рівень національну команду не вдалося навіть легендарному тренеру. Почалося все з несподіваної домашньої поразки від Польщі. Врешті українці фінішували у посередній за складом групі слідом за поляками та натрапили у стикових матчах на Німеччину, проти якої нічого вдіяти не змогли.

Україна – Іспанія 0:4

Голи: Хабі Алонсо, 13; Вілья, 17; 48 (з пенальті); Торрес, 81

Місце: Лейпціг, "Центральштадіон"

Дата: 14 червня 2006 року

Турнір: груповий раунд ЧС-2006

 

Свій перший у історії виступ у фінальній частині чемпіонату світу збірна України розпочала провально. Команду Олега Блохіна на друзки рознесла Іспанія.

На щастя українців, інші суперники по групі були значно слабшими – перемігши Саудівську Аравію та Туніс наша команда вийшла до 1/8 фіналу, де по пенальті переграла Швейцарію. Зупинили Україну у чвертьфіналі майбутні чемпіони світу – італійці - 0:3.

Тож, попри невдалий старт, чемпіонат світу-2006 став найуспішнішим турніром у історії збірної України.

Франція – Україна 3:0

Голи: Сахо, 22; 72; Бензема, 34.

Місце: Сен-Дені, "Стад де Франс".

Дата: 19 листопада 2013 року

Турнір: плей-офф відбору ЧС-2014

 

У відборі до чемпіонату світу-2014 збірна України стартувала невдало, втративши чимало важливих очок та залишившись без головного тренера після того, як Олег Блохін кинув команду заради роботи у "Динамо".

Рятівником збірної став Михайло Фоменко, який вивів її у плей-офф кваліфікації. Там українці надзвичайно переконливо провели перший домашній матч проти Франції та перемогли 2:0. Проте втримати перевагу у гостях не змогли. Зірна України виглядала на "Стад де Франс" абсолютно безпорадною і заслужено поступилася з рахунком 0:3.

Україна – Північна Ірландія 0:2

Голи: Макаулі, 49; Макгінн, 90+6

Місце: Ліон, "Стад-де Ліон"

Дата: 16 червня 2016 року

Турнір: груповий раунд Євро-2016

 

У фінальній частині Євро-2016 збірній України відводили непогані шанси на вихід до 1/8 фіналу, адже для цього було достатньо фінішувати на груповому раунді на третьому місці.

Проте команда Михайла Фоменка підійшла до турніру непідготованою, та втратила шанси на продовження боротьби уже після 2-го туру.

Через поразку від Німеччини на вирішальний перетворився матч проти Північної Ірландії. Його українці також програли з рахунком 0:2, продемонструвавши цілковиту відсутність характеру. У підсумку вони стали найгіршою збірною серед 24-х учасників Євро-2016.

Україна – Мальта 0:1

Гол: Мускат, 14

Місце: Грац (Австрія)

Дата: 6 червня 2017 року

Турнір: товариський матч

 

Матч проти 182-ї команди у рейтингу ФІФА розглядався, як банальна репетиція перед відбірковою грою чемпіонату світу-2018 проти Фінляндії. В тому, що збірна України у ньому переможе, ніхто не сумнівався.

Але наші футболісти перевершили найгірші очікування та примудрилися поступитися Мальті, яка зазвичай виграє на великі свята. Ні основний склад команди Андрія Шевченка, ні резервісти, які вийшли по перерві на заміни, не продемонстрували навіть натяку на змістовну гру.

А вироком нашій збірній стала весела атмосфера, яка панувала на лаві запасних, попри катастрофічний результат. Це був вияв повної байдужості та свідчення того, що гравці подумки вже перебувають у відпустках. 

Читайте також: Динамо не має права помилятися в плані трансферів, - Хацкевич
Читайте також: Володимир Кличко написав статтю про поразку в бою з Джошуа