Світ
8 червня 2017
20 країн-членів ЄС погодилися на створення Європейської прокуратури
Єврокомісія допускає, що інші участники Євросоюзу, до якого належать 28 членів, можуть долучитися до ініціативи в будь-який момент.
news-image

Кількість країн-членів Євросоюзу, які схвалюють створення спільної Європейської прокуратури (EPPO), збільшилася з 18 до 20, повідомляє у четвер, 8 червня, Європейська комісія. Ці держави погодилися на ухвалення законодавства, яке дозволить створюваному органу зі штаб-квартирою в Люксембурзі розслідувати та переслідувати за шахрайство та інші фінансові злочини у ЄС, пише «Є!» з посиланням на dw.

Дотепер поглиблення співпраці у правоохоронній сфері підтримували Бельгія, Болгарія, Греція, Естонія, Кіпр, Іспанія, Латвія, Литва, Люксембург, Німеччина, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Хорватія, Чехія, Фінляндія та Франція. Нині ж про намір приєднатися до них заявили Австрія та Італія.

Єврокомісія допускає, що інші участники Євросоюзу, до якого належать 28 членів, можуть долучитися до ініціативи в будь-який момент.

Міністри юстиції 18 залучених країн 8 червня домовилися, що остаточно процедура підготовки до створення відомства EPPO має завершитися до 2020 року. Вперше плани створення Європейської прокуратури для протидії багатомільярдним фінансовим махінаціям у ЄС оголошували у 2009 році, проте ідея зустріла чимало опору в ЄС.

У березні ж 2017 року на саміті у Римі лідери Євросоюзу погодилися на концепцію "Європи різних швидкостей" - можливість поступової інтеграції країн-членів, що допускає вибіркове приєднання держав до спільних європейських ініціатив.