Суспільство
10 червня 2017
Скільки українських суден привласнила Росія після анексії Криму
Майже все українське майно перейшло до рук окупантів.
news-image

Після того, як Росія у 2014 році анексувала Крим, майже все українське майно перейшло до рук окупантів. В тому числі і судна. Попри те, що деякі з них мали місцем приписки інші українські порти.

Понад три десятки суден, призначених для торговельних, пасажирських і вантажних цілей, а також судна спецпризначення і флоту обслуги присвоїла підконтрольна Росії кримська влада. Їх перелік опублікувало видання "Крим.Реалії", передає «Є!».

Найбільша кількість таких суден розташовувалися в порту "Керч". Тут "націоналізували" пасажирське судно "Аргус" 1977 року побудови, чотири буксири – "Бриз", "Сирена", "Айдар" та "Сокіл", чотири баржі, два водолазних і два лоцманських судна, плавучий кран "ПК-80", збирач лляльних вод (забруднених нафтопродуктами) "Збирач-311", нафтосміттєзбирач та наливне судно "Акватрейдер".

У порту "Севастополь" залишалися дев'ять суден: два роз'їзних судна (призначені для перевезення не більше ніж 12 пасажирів) "УКЛ 0030К" і "СВУ 0064К", три нафтосміттєзбирачі і збирач лляльних вод "ПС-379", одне лоцманське судно "Лоцман", пасажирське судно "Тамань" і судно спецпризначення "Криштальний" – службовий катер порту.

У порту "Феодосія" 2014 року зеребували три українських судна: нафтосміттєзбирач "МНМС-46", збирач лляльних вод "ПС-386" і пожежне судно "Впевнений".

У ялтинському порту залишалися українське службове судно "Чайка" і нафтосміттєзбирач "МНМС-83".

Також в кримських портах перебували п'ять лоцманських суден, раніше орендованих у "Адміністрації морських портів України": "Моторний", "Алмаз", "Морський-2", "ЛК-102" та "ЛК-88". У базі MarineTraffic місцем перебування цих суден зазначені порти Феодосії і Керчі. Але остання інформація про них теж датована 2015 роком.

Однак найбільш скандальною виявилась історія із плавучим краном "Чорноморець-27" з портом прописки в місті Южне Одеської області. На момент російської анексії Криму плавзасіб перебував у Ялті. Там його заблокували буксиром, що унеможливило рух, а всю команду, погрожуючи розправою, змусили зійти на берег. . У подальшому судно незаконно поставили на баланс до реєстру ялтинського порту вже окупованого Криму.

Цими діями, за інформацією українського слідства, Україні завдано збитків у розмірі 11 мільйонів гривень. У таку суму оцінений плавкран "Чорноморець-27".

Прокуратура Одеської області отримала постанову суду про затримання екс-начальника ялтинського порту для застосування до нього запобіжного заходу – утримання під вартою. Підозрюваного оголосили в розшук.

Місце, де перебуває плавкран зараз, наразі не відоме. У ялтинському порту його не виявили. У міжнародній базі MarineTraffic, що фіксує пересування суден, останні відомості про місце перебування плавучого крана датовані 2015 роком. Тоді він перебував не в Ялті, а в порту "Керч".

Де всі ці судна тепер і в яких цілях використовуються – достовірно не відомо.