Суспільство
11 червня 2017
Як кондиціонери шкодять здоров'ю і які їх види найнебезпечніші
Будь-які кондиціонери потрібно чистити раз в 3 місяці.
news-image

Централізовані системи охолодження повітря, які в цілях економії встановлюють на великих підприємствах, накопичують набагато більше бактерій, ніж локальні кондиціонери, а в період епідемії піддають ризику здоров'я всіх співробітників.
Про це кореспонденту ГолосUA повідомив лікар-оториноларинголог Дмитро Рубан, інформує «Є!».
Нерідко на підприємствах і в великих компаніях установлюють централізовані кондиціонери - тобто одну систему на всі приміщення. Це дозволяє економити ресурси, енергію. Та й спочатку установка системи обходитися набагато дешевше, ніж повісити якісну техніку в кожному приміщенні.

«Такі системи набагато небезпечніше, ніж стаціонарні кондиціонери, адже їх роками часто ніхто не чистить, та й займає цей процес куди більше часу. Зате мікробів і шкідливих бактерій в системах накопичується в рази більше. Крім того, під час епідемій, наприклад, грипу, є небезпека, що вірус, який підхопив один співробітник, швидко рознесеться по всій будівлі », - застерігає лікар.


За словами фахівця, такі системи - пережиток минулого, проте, в ряді країн пострадянського простору ними до сих пір користуються, хоча деколи куди безпечніше перетерпіти спеку.
Будь-які кондиціонери потрібно чистити раз в 3 місяці, і краще раніше, ніж пізніше, адже ряд патогенних мікробів дуже люблять подібну середу і прохолодне повітря, тому швидко розмножуються всередині цієї техніки.
Важливо пам'ятати, що проводити чистку повинен професіонал, а ви зі свого боку повинні постійно протирати апарат від пилу, щоб не збільшувати ризик зараження.

Читайте також: День батька 2017: історія, традиції, дата