Суспільство
11 червня 2017
Вчені дослідили як впливають групи крові на серцево-судинні захворювання
Вчені виділили понад 771 тисяч осіб з 2, 3 і 4-ю групами крові та понад 519 тисяч людей з першою групою крові.
news-image

Вчені встановили, що люди з другою, третьою та четвертою групами крові більш схильні щодо ризику розвитку серцево-судинних патологій, порівняно з володарями першої групи крові.

Інформує «Є!», з посиланням на expres.ua.

Команда дослідників з Університетського медичного центру Гронінгена (Нідерланди), вважає, що лікарі при оцінці ризиків для здоров'я хворого мають враховувати його групу крові. Дослідження було представлено в Парижі на щорічній зустрічі членів Європейського кардіологічного товариства, пише Medical News Today, повідомляє УНІАН.

Вчені провели мета-аналіз досліджень щодо серцево-судинних захворювань і груп крові. Дані включали інформацію про понад 1,3 мільйона дорослих людей. Вчені виділили понад 771 тисяч осіб з 2, 3 і 4-ю групами крові та понад 519 тисяч людей з першою групою крові. Серед людей з першою групою крові частка з серцевими патологіями була значно нижчою. Дослідження показали, що люди з 2, 3 і 4-ю групами крові більш схильні до ризику коронарного синдрому та виникненням серцево-судинних захворювань, особливо інфаркту міокарда. Метою дослідження не було пояснення механізмів зв'язку між групою крові і ризиком серцево-судинних захворювань, але вчені відзначають, що у людей з першою групою крові вища концентрація протеїну під назвою фактор фон Віллебранда (відповідає за згортання крові) — попередні роботи демонстрували його зв'язок з утворенням тромбів. Крім того, у людей з другою групою, зазвичай вищий рівень холестерину, а це чинник ризику.

Читайте також: Десятки тисяч дітей з важкими захворюваннями будуть позбавлені права життя, - Андрій Лозовий про медичну реформу