Україна
11 червня 2017
Назрів скандал: В Луганському медичному університеті фальсифікують захисти дисертацій
На підставі отриманих комісією матеріалів було встановлено, що протягом всього терміну роботи спецрад заклад займався фальсифікацією захистів дисертацій.
news-image

Комісія МОН по перевірці фактичної діяльності спеціалізованих вчених рад Луганського державного медичного університету встановила, що протягом всього строку перевірки заклад займався фальсифікацією захистів дисертацій.

Інформує «Є!», з посиланням на vgolos.com.ua.

Про це у своїй статті для DT.UA пише доктор медичних наук, член-кореспондент НАМН України Світлана Арбузова.

 Автор зазначає, що претензії до спеціалізованих вчених рад даного закладу (Д 29.600.02 і Д 29.600.03) висувалися давно, у зв'язку із декількома безпрецедентними випадками плагіату, повністю сфальсифікованих дисертацій та сфабрикованих захистів. Як повідомила Арбузова, на засіданні експертної ради МОН від 6 лютого 2017 року була створена комісія по перевірці фактичної діяльності зазначених спецрад. При цьому, департамент МОН, як вказує автор, зовсім не сприяв принциповій ретельній перевірці. «Незважаючи на низку листів до МОН, департамент не дав можливості отримати архівні справи, і, крім того, з ЛДМУ був запит на документацію лише за 2016 р. Таким чином, не вдалося перевірити, наприклад, процедуру захисту того ж Е.Глазкова, який захистив дисертацію у 2015 р., проте, зважаючи на отримані дані, є вагомі підстави вважати, що захисту, фактично, не було», - підкреслила вона.

За словами вченого, на підставі отриманих комісією матеріалів було встановлено, що протягом всього терміну роботи спецрад заклад займався фальсифікацією захистів дисертацій. Виявлено грубі порушення вимог нормативно-правових актів з питань присудження наукових ступенів докторів/кандидатів наук за спеціальностями 14.03.04 — патологічна фізіологія та 14.01.32 — медична біохімія. Так, у частині вимог до персоналу спецрад були виявлені такі порушення, як недостовірна інформація про кількість штатних і запрошених співробітників; підробки в копіях трудових книжок членів рад; а також маніпуляції з даними про спеціальності членів спецради. В частині роботи спецрад комісія також виявила порушення: фальсифікація процедури захистів, кількості присутніх членів на засіданнях рад, оформлення реєстраційних карток присутності і підробка підписів; порушення процедури голосування членами спеціалізованих вчених рад.

«Перший лист на ім'я міністра я надіслала ще 10.04.17 р. (№ 8039/0/2-17). У ньому я якому повідомила про результати перевірки і докладно виклала порушення у роботі спецрад Д 29.600.02 та Д 29.600.03. На кожному захисті було підтверджено наявність «мертвих душ». На засіданнях були відсутні від трьох до п'яти членів спецради, котрі, згідно з протоколами та реєстраційними картками, числяться як такі, що були присутні й проголосували. Їхні підписи сфабриковано (не знадобиться навіть додаткова експертиза, аби побачити, що, наприклад, підпис проректора з наукової роботи І. Комаревцевої у реєстраційній картці значно відрізняється від підписів на інших документах)», - стверджує Арбузова.

За її словами, на захист дисертацій у спецраді Д 29.600.02 за допомогою відео зафіксовано, як в. о. вченого секретаря бере кілька бюлетенів, робить помітки в кожному і всі разом вкидає в урну. 

«Загальна риса дисертацій зі спеціальності «патологічна фізіологія» — їх невідповідність паспорту спеціальності. На відео захисту дисертації І.Коробка, що є лікарем — судово-медичним експертом, але захищався зі спеціальності «патологічна фізіологія», моменти голосування та заповнення бюлетенів вирізано, але теж зафіксовано відсутність членів спецради, підписи яких стоять у реєстраційній картці. Результати голосування сфабриковано», - вказує автор.
Арбузова зазначає, що незважаючи на інформацію про виявлені порушення в 2017 р. ЛДМУ продовжує свою «бурхливу» діяльність по захисту дисертацій. «Фальсифікація процедур захистів, підробка підписів відсутніх членів рад — усе це триває. Більше того, навіть фіксуються додаткові порушення вимог нормативно-правових актів із питань присудження наукових ступенів», - підсумовує вона.
Читайте також: «Процес освіти у всіх навчальних закладах повинен здійснюватись українською мовою», - письменниця Лариса Ніцой у парламенті