Політика
14 червня 2017
Росія хоче будувати газопровід в обхід України а Єврокомісія не заперечує
У неділю Європейська комісія отримала мандат на проведення переговорів з Росією про будівництво газопроводу.
news-image

Росіяни наполягають на будівництві нового трубопроводу в обхід України, а європейці не заперечують. Українцям ненависна ця ідея. Але європейських політиків і керівників енергетичних компаній це, схоже, анітрохи не турбує.

Інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

"Якщо трубопровід "Північний потік 2" буде побудований, то це погані новини для України. Це погано для "Нафтогазу". Росія буде обходити нас у майбутньому, якщо його побудують", - заявив Андрій Коболєв, генеральний директор "Нафтогазу", компанії, яка отримує більшу частку своїх доходів від транзиту російського газу в Європу. "Нафтогаз" становить майже 10% ВВП України.

У неділю Європейська комісія отримала мандат на проведення переговорів з Росією про будівництво газопроводу, так званого "Північного потоку 2" через Балтійське море. Там вже є газопровід "Північний потік 1". Цей буде закладений поряд з ним. Постачальник цього газу, здебільшого, російський державний газовий гігант "Газпром", говорить, що це спосіб забезпечити Європу постачанням природного газу, якщо це необхідно. Але політичні лідери та керівники газової промисловості України, наприклад, Коболєв, вважають, що Росія використовує цей трубопровід, і ще один, який будує з турецькою BOTAS Petroleum, щоб знизити залежність від України як транзитної країни для поставок газу в південну Європу. Деякі вважають, що таким чином Росія хоче покарати Україну за те, що вона зближується з Європою і віддаляється від Росії.

"Комісія затвердила мандат, і сьогодні ми повинні представити його країнам-учасницям", - сказав віце-президент Європейської комісії та комісар з енергетичних питань Марош Шефчович. Він сказав, що комісія, швидше за все, перегляне плани щодо будівництва трубопроводу у вересні.

Вчора міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив інформаційному агентству ИТАР-ТАСС, що він ще не бачив документа, на основі якого комісія буде приймати рішення. "Наша позиція полягає в тому, що це комерційний проект в рамках приватного сектора", - сказав він.

Україна і Росія практично перебувають у стані війни з 2014 року, коли проросійський президент Віктор Янукович відмовився від європейського торгової угоди на користь більш дешевого російського природного газу. Коли стало ясно, що Володимир Путін порадив Януковичу відмовитися від європейської угоди, сотні тисяч вийшли на вулиці на знак протесту. Януковича позбавили посади. Революція Євромайдану, одна з багатьох в Україні після здобуття Незалежності, в кінцевому результаті, призвела до того, що Росія анексувала Крим після "голосування" місцевих жителів про відокремлення від Києва, на думку Європи і США - це також сталося за порадою Москви. Вашингтон і Брюссель ввели санкції щодо російських енергетичних і фінансових компаній за підтримку сепаратистів на сході України, регіоні, який, на думку Росії, є частиною її сім'ї.

"Це сімейний спір з міжнародними наслідками. Росія вважає, що Захід втручається в її будинок. Україна і Захід думають інакше. Це завідомо програшна битва, від самого її початку три з половиною роки тому", - йдеться на шпальтах видання.

Європейські санкції не поширюються на енергетичні компанії або, принаймні, не забороняють будівництво трубопроводів в Європу.

Будівництво планується почати в 2019 році. Трубопровід з'єднає Росію з Німеччиною через Балтійське море. Капітальні витрати оцінюються приблизно в 10 мільярдів євро. 

Читайте також: Пенсійна реформа: хто матиме право на пенсію за вислугою років