Цього дня народився актор Іван Миколайчук, якого називали «душею українського поетичного кіно»
“Я не знаю більш національного народного генія… До нього це був Довженко” — казав про Миколайчука режисер Сергій Параджанов.
news-image

15 червня 1941 року в селі Чортория Чернівецької області народився Іван Миколайчук - український актор, режисер, сценарист, заслужений артист УРСР, нагадує «Є!» із посиланням на сайт Mykolajchuk.com.

У 1957 р. Іван Миколайчук закінчив Чернівецьке музичне училище, в 1961-му — театр-студію при Чернівецькому музично-драматичному театрі ім. О. Кобилянської. У 1965 — закінчив кіноакторський факультет Київського інституту театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого.

В кіно дебютував ще студентом, в курсовій режисерській роботі Леоніда Осики “Двоє”.

Ролі молодого Тараса Шевченка у фільмі «Сон» та Івана Палійчука у «Тінях забутих предків» одразу принесли Миколайчукові загальне визнання.

Івана Миколайчука називали душею українського поетичного кіно, а фільм «Тіні забутих предків» отримав близько десяти радянських та зарубіжних призів і нагород, був визнаний однією з двадцяти найкращих картин світу.
У 1979 році актору вдалося втілити в життя свою давню мрію - зняти фільм «Вавилон ХХ». У 1980 р. картина завойовує приз “За кращу режисуру” на Всесоюзному кінофестивалі у Душанбе.

Подальшу долю митця затьмарили адміністративні утиски поетичного кіно, що сприймалося як “націоналістичний ухил” у культурі. Миколайчуку більше не давали знімати. Хоч у нього й були спроби продовжити себе в режисурі. Однак, його стрічка “Така пізня, така тепла осінь” вже не мала такого успіху як “Вавілон ХХ”. У 1983-му були написані “Небилиці про Івана”, а у 1984-му режисер готувався до роботи над фільмом за цим сценарієм, та постановку “Небилиць…” було дозволено тільки восени 1986 року. На жаль, через важку хворобу, розпочати зйомки фільму він так і не зміг.
Постійні потрясіння, заборони творчих задумів, “табу” на фільми зіграли не останню роль у долі молодого актора. 3 серпня 1987 року Івана Миколайчука не стало. Актор похований на Байковому кладовищі.

Загалом Іван Миколайчук зіграв 34 ролі в кіно, написав 9 сценаріїв та втілив 2 режисерські роботи.
У  Києві на фасаді будинку на вулиці Серафимовича, 5, де в 1971-1987 рр. жив Іван Миколайчук, відкрито меморіальну дошку. Іменем видатного актора і режисера названо астероїд (8244 Миколайчук). Вулиці на честь Івана Миколайчука існують у Києві, Львові, Полтаві та Вінниці.

“Я не знаю більш національного народного генія…До нього це був Довженко” — казав про Миколайчука режисер Сергій Параджанов.

 

Читайте також: Президента просять повернути ВКонтакте: петиція набрала понад 25 тисяч підписів