Суспільство
15 червня 2017
Отруйна риба, гриби та овочі: Як врятуватись від ботулізму
Ботулотоксин не призводить до зміни кольору, запаху або смаку їжі, таким чином виявити наочно заражені продукти неможливо, тому вкрай важливо дотримуватися профілактичних заходів на випередження.
news-image
За півроку в Україні на ботулізм захворіли вже 70 людей, з них 8 загинули. Які саме продукти викликають інфекцію та як вберегтися, повідомляє «Є!» з посиланням на Еспресо.
 
Проблема набула активного розголосу, коли випадок захворювання на ботулізм виявили у Києві наприкінці травня. Тоді отруїлися троє киян, один з них помер. Всі вони напередодні вживали в'ялену рибу різного типу, придбану в супермаркетах "Караван" та "Мегамаркет" . 

Вже наступного дня, 30 травня, в столиці ввели тимчасову заборону на продаж в'яленої риби, а українців закликали не ризикувати і не вживати її.

Отруєння в'яленим карасем констатували наприкінці минулого місяця і у жительки Херсона, яка придбала заражений продукт у супермаркеті "Фреш". За кілька днів всю продукцію риби в місті вилучили.

Попри заборону на продаж, 2 червня стало відомо про черговий випадок отруєння рибою у Києві. Чоловіка госпіталізували з діагнозом ботулізм.

Того ж дня Прокуратура Кіровоградської області порушила справу через спалах ботулізму в Україні. Слідчі встановили, що рибна продукція одного із підприємств Світловодська ймовірно стала причиною захворювання декількох людей на ботулізм на Київщині та Херсонщині, її було вирішено вилучити.

Протягом наступних 10 днів від ботулізму померли ще дві людини: житель Сум та 57-річний чоловік з Горішніх Плавень. 

Невтішна ситуація й у Запоріжжі – у реанімації міста з ботулізмом лежать п’ятеро людей, з них три жінки віком 53, 40 і 30 років, яких пригощали рибою кустарного виробництва. Всього в області з початку року зафіксували 10 випадків інфікування.

Пізніше стало відомо, що станом на 13 червня з початку року в країні від ботулізму померли вже вісім людей, зокрема останній летальний випадок стався в Одесі.

Всього ж за півроку від цього захворювання постраждали 70 людей. Для порівняння, у 2016 році інфекцією заразилися 115 осіб, з них 12 людей померли. 

Що таке ботулізм

Ботулізм - це важке інфекційне захворювання, яке протікає дуже гостро. Його збудником є бактерія Clostridium botulinum, яка виділяє ботулотоксин - найсильніший з відомих науці органічних токсинів. Він витримує температуру до 120 °С та характеризується ураженням нервової системи, що тим не менш не заважає цьому токсину бути головною складовою відомого косметичного препарату "ботокс".

Інфікування відбувається в результаті вживання продуктів харчування, які були заражені власне токсином ботулізму, чи збудниками цього захворювання.  Як правило, такими продуктами є консерви, м'ясо, ковбасні вироби, риба. Крім того небезпечними є брудні овочі та фрукти, де можуть міститися збудники хвороби.

Токсин практично миттєво вражає нервову систему і викликає сильне отруєння всього організму. Уже в перші години після інфікування хворий відчуває себе дуже ослабленим, його буде лихоманити, з'являється дискомфорт у шлунку.

Як правило, такі ознаки ботулізму проявляються одразу у всієї родини, які разом їли заражену ботулізмом їжу. На частку "сімейних" випадків припадає близько 38 % всіх випадків ботулізму.

Симптоми ботулізму

При ботулізмі інкубаційний період (проміжок часу між моментом зараження і появою перших симптомів) триває від кількох годин до п'яти днів. Чим коротший інкубаційний період, тим важче протікає захворювання. При гострій фазі захворювання воно проявляється наступними симптомами:

  • Біль в животі;
  • Нудота;
  • Діарея;
  • Здуття живота, запор;
  • Головний біль;
  • Температура тіла підвищується й знижується через добу;
  • Нездужання і загальна слабкість;
  • Порушення в роботі серця;

Головними симптомами , які відрізняють ботулізм від харчового отруєння є:

  • Двоїння в очах, інші порушення зору;
  • Слабка реакція зіниць на світловий подразник;
  • Слабкість у м'язах, починається з потиличних. Хворий погано утримує голову вертикально;
  • Зміна тембру голосу;
  • Обличчя стає малоемоційним, схожим на маску;
  • Важко ковтати і висовувати язика;
  • Дихання поверхневе;
  • Млявість, при цьому чутливість зберігається;
  • Слизова ротової порожнини має яскраво-червоний колір;
  • Сухість у роті;
  • На корені язика накопичується слиз;

Лікарі пояснюють, що у тому разі, якщо ці симптоми з’являються, необхідно негайно викликати швидку допомогу. До приїзду лікаря треба починати промивати шлунок до чистої води, а також прийняти сорбенти. 

Профілактика захворювання 

Ботулотоксин не призводить до зміни кольору, запаху або смаку їжі, таким чином виявити наочно заражені продукти неможливо, тому вкрай важливо дотримуватися профілактичних заходів на випередження.              

Профілактика харчового ботулізму ускладнена в зв'язку з широким розповсюдженням бактерій ботуліна в природі і його стійкістю до несприятливих умов навколишнього середовища. 

  • Перед вживанням продукти, зокрема гриби, на які припадає 70% усіх випадків інфікування хворобою, необхідно прогріти при температурі 120°C 30 хв.
  • Копчена риба,ковбасні вироби та сало повинні зберігатися при температурі не вище 10°C
  • У випадку виникнення підозри в недотриманні магазином чи торговцем на ринку відповідної температури зберігання риби та ковбасних виробів, краще взагалі нічого не купувати в цьому місці.
  • Фрукти та овочі повинні бути свіжими, а також ретельно очищатися від пилу і бруду. Перезрілі та зіпсовані продукти використовувати до вживання не бажано.
  • Якщо один з членів родини хворіє на ботулізм, слід негайно продезінфікувати посуд, з якого він обідав, та його одяг.

В Україні вже 3 роки немає вакцини від ботулізму

Міністерство охорони здоров'я визнало, що зараз у державі немає препаратів для специфічного лікування ботулізму. 

Як пояснили у відомстві, у 2014 році закінчилася дія сертифікату про державну реєстрацію протиботулінічної сироватки типів А, В, E. Попри це, аж до цього часу від виробників не надходили документи для процедури реєстрації або перереєстрації цього лікарського засобу.

У Міністерстві стверджують, що вже неодноразово зверталися до фармакологічних компаній, щоб ініціювати держреєстрацію в Україні. Втім, законодавство не дозволяє МОЗу закупити сироватку, поки її не зареєструють. 

Через таку ситуацію держава звернулася до міжнародних організацій з проханням надати гуманітарну допомогу у медичних імунобіологічних препаратах. Кажуть, що вакцини доставлять вже найближчим часом.