Події
15 червня 2017
Ботулізм в Україні: 60 випадків і проблема із сироваткою
9 осіб померло від інфекції.
news-image

За три місяці в Україні зафіксували 62 випадки ботулізму, харчової інфекції. З них 9 - це смертельні випадки. Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров'я Оксана Сивак, передає «Є!» із посиланням на ВВС.

Чиновниця наголосила, що майже всі випадки пов'язані із вживанням в'яленої риби домашнього і промислового виробництва.

Особливо, за її словами, насторожує те, що отруєння сталося через вживання промислово приготованої риби. Продукцію таких компаній потрібно конфісковувати, вважає пані Сивак.

"Ця хвороба може проявитися від двох до 24 годин. При найперших симптомах отруєння необхідно терміново звертатися до лікарів. Чим раніше вводиться сироватка, тим краще", - сказала пані Сивак.

Вона визнала, що в Україні є величезні проблеми з наявністю протиботулінічної сироватки. Сироватка потребує спеціальних умов утримання і має свої терміни придатності.

"Із сироваткою - суперпроблема. Ми можемо використовувати лише зареєстровані препарати. На сьогодні жодного препарату в Україні не зареєстровано. Усі перемовини з виробниками, на жаль, закінчилися безуспішно. Виробникам постачати препарати невигідно. Ми маємо домовленості з міжнародними організаціями щодо гуманітарної допомоги сироватками проти ботулізму. З Міжнародним Червоним Хрестом та ПРООН. Ми просимо якнайбільше доз, можливо, декілька сотень", - повідомила пані Сивак.

У МОЗ кажуть, що минулого року було зафіксовано 105 випадків ботулізму, з них 12 смертельних.