"Газпром" пішов ва-банк: Україні та ЄС потрібно швидко реагувати - думка
При цьому побудувати потік від Греції росіяни пропонують самим європейцям
news-image

Візит до Москви заступника голови Єврокомісії з Енергетичного союзу Мароша Шефчовича завершився вибухом справжньої інформаційної бомби, пише в своїй статті ""Газпром" пішов ва-банк. Якою буде відповідь України та ЄС?", експерт в сфері енергетики Карел Хірман.

Глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що вже після 2018 року – терміну завершення чинного транзитного договору з Україною – російський концерн повністю переведе транзит через Україну на новий газопровід, що пройде з Росії по дну Чорного моря до Туреччини і далі до кордону з Грецією.

Отож 50 млрд кубометрів газу для європейських покупців, які зараз йдуть через Україну, транспортуватимуться виключно через "Турецький потік".

"Інших варіантів немає. Наші європейські партнери про це проінформовані", – заявив Міллер.

Більш того, за його словами, Європа повинна самостійно побудувати трубу від кордонів Греції в інші країни ЄС.

"У них на це є максимум кілька років. В іншому випадку ці обсяги газу можуть опинитися на інших ринках", – запевнив Міллер.

Попри те, що РФ та Туреччина досі не знайшли компомісу щодо будівництва майбутнього газопроводу, Україні та ЄС варто серйозно задуматись над подальшими діями, вважає Хірман.

На його думку, потрібно створити умови, щоб європейський покупецьмав максимально доступний за ціною та логістикою газ з української сторони.

"Україні необхідно поглибити реверсні поставки газу з ЄС, а Словаччині – реалізувати заявлені плани щодо об'єднання з газотранспортними системами Румунії та Болгарії, створивши тим самим єдину транзитну систему в Центральній Європі", - пише Хірман.

Він визнає, що це великий виклик для "Нафтогаз", однак, за його словами, за минулий рік компанія значно покращила свою репутацію серед європейців і надалі має швидко перейди до дієвого реформування енергетичного ринку.

""Газпром" вже непрозоро натянув, що обговорення нового пакету може не відбутися, одночасно заявивши про загрози для транзиту наступної зими, оскільки Україна може не спромогтися закуповувати необхідний обсяг газу для забезпечення цього транзиту", - резюмує автор статті.