Політика
17 червня 2017
Савченко «гостро» відреагувала на скасування президентом її закону
На її думку, якби президент дійсно мав повагу до українського народу, то він би і хотів внести зміни до Конституції та довести людям.
news-image

Президент України Петро Порошенко, підписавши відповідну ухвалу щодо скасування "закону Савченко", вкотре наплював як на Конституцію, так і на українців.

Таку заяву зробила народний депутат Надія Савченко в ефірі одного з українських телеканалів, інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

"Президент вкотре порушив Конституцію України. 22 стаття Конституції говорить, що закони, які приймаються не можуть діяти на звуження прав людини відповідно до чинних. Закон щодо скасування "закону Савченко", як його зазвичай називають, якраз і діє на звуження прав людини. Тому ми вкотре спостерігаємо, що президент, який повинен бути гарантом Конституції України постійно ставиться до Конституції по-наплювательському та порушує її. І з цим потрібно щось робити", – наголошує політик.

На її думку, якби президент дійсно мав повагу до українського народу, то він би і хотів внести зміни до Конституції та довести людям, що Конституція не є збалансованою або такою, що вимагає змін у зв’язку з часом.

"Він би повинен був запропонувати свої зміни, провести їх через референдум всеукраїнський, подивитися затвердять люди зміни, чи ні. А потім мав би право щось вчиняти відносно Конституції. Зараз це не перше порушення президентом Конституції, і це повинно мати конституційні наслідки для президента", – наголошує народний обранець.

Також вона підкреслила,що свого часу зверталася до Адміністрації Президента, а саме до заступників очільника відомства Олексія Філатова та Валерія Кондратюка.

Звичайно, у них не знайшлося часу прийняти мене особисто. І коли перебувала там, я сказала, щоб вони запропонували президенту накласти вето на цей закон і відповідно запропонувати внесені зміни, які я розробляла з офісом омбудсмена, Спілкою адвокатів Києва, і ми напрацьовували відповідні зміни, які могли б зробити "закон Савченко" збалансованим, який би дійсно діяв на правовий захист людей, який би допомагав не порушувати суддям і прокурорам не вчиняти зловживання, який би так само не давав адвокатам зловживати, затягуючи відповідну справу розслідування. Тому це би був збалансований закон з доповненнями, і його можна було ухвалити розумно, – зазначила Герой України.

Відтак, за її словами, далі є відповідні методи дії: омбудсмен можде подавати в Конституційний суд на скасування рішення президента, 45 народних депутатів можуть подавати таку заяву в Конституційний суд.

"У принципі, я буду говорити і з омбудсменами, і з депутатами, і так само ми будемо готувати закон, який міг би допомогти і людям, і правосуддю, і зробити систему збалансованою, а не такою, якою ми мали змогу користуватися всі 25 років в Україні та до того в СРСР, яка чинила ґвалт над людиною, а також не давала жодного правосуддя", – підсумовує Савченко, сподіваючись, що у Верховній Раді все ж знайдеться потрібна кількість здоровомислячих людей.

Нагадаємо, раніше сайт "24" повідомляв, що український президент Петро Порошенко підписав закон, який вносить зміни до Кримінального кодексу щодо правил складання покарань і зарахування строку попереднього ув'язнення, тобто це скасовує так званий "закон Савченко"

Читайте також: Порошенко скасував «закон Савченко»