Суспільство
20 червня 2017
Міністерство освіти і науки оприлюднило нові навчальні програми для учнів 5-9 класів
Учні середньої школи вивчатимуть безпеку в інтернеті, створюватимуть веб-ресурси та гратимуть у регбі.
news-image

Усього оновили 40 програм. Про це повідомляють на сайті Міносвіти, пише «Є!».

"Оновлення програм основної школи з урахуванням компетентнісного підходу – це ще один значний крок до нової української школи. Її впровадження розпочнуть із 1 вересня 2018-го. Однак нинішні школярі не можуть чекати, зміни повинні відбуватися вже сьогодні. Тому певні елементи майбутнього стандарту будуть реалізовані в основній школі з нового навчального року", – розповідає заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Під час розробки програм враховували ключові компетентності нової української школи. Поки що зосередили увагу на чотирьох: "Здоров'я і безпека", "Підприємливість та фінансова грамотність", "Громадянська відповідальність" і "Екологічна безпека та сталий розвиток".

У межах лінії "Підприємливість та фінансова грамотність" учнів навчатимуть формувати свій бюджет, заощаджувати чи робити інвестиції. Формувати фінансову грамотність будуть не лише на уроках математики чи економіки, а й на уроках української мови та літератури. Так, під час вивчення твору "Пригоди Тома Сойєра" акцентуватимуть увагу на підприємницьких здібностях головного героя. Він перетворив неприємну роботу з фарбування паркану на яскравий і ефективний "підприємницький проект".

На уроках літератури вивчатимуть творчість сучасних українських письменників. Серед таких Оксана Забужко, Юрій Винничук та Леся Вороніна.

Учні середньої школи вивчатимуть безпеку в інтернеті, створюватимуть веб-ресурси та гратимуть у регбі

З предмету "Іноземні мови" програму виписали відповідно до Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти. Так, після 9 класу учні шкіл, які вивчають першу іноземну мову, досягають рівня А2+. Учні спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням іноземної мови – В1. Ті, хто оволодіває другою іноземною мовою, – рівня А2.

На уроках української мови творчі роботи писатимуть у вигляді есе. Цей жанр став обов'язковим видом роботи. Учнівські твори матимуть практичне спрямування.

Істотних змін зазнала інформатика. Учні створюватимуть веб-ресурси, 3D-графіку та вивчатимуть основи бази даних.

На дисципліні "Україна і світ" вивчатимуть Угоду про асоціацію з ЄС та безвізовий режим. На історії - російську агресію в Криму та окупацію Донбасу. На уроках предмету "Основи здоров'я" - безпеку в інтернеті та соціальних мережах.

Крім того, оновлено перелік видів спорту для уроків фізичної культури. У програму додали 7 нових можливих модулів – регбі, корфбол, петанк, фехтування, військово-спортивні ігри, степ-аеробіка та чирлідінг.

У 1-3 класах скасують оцінки. Міністерство освіти і науки підготувало проект "Концепція початкової освіти". До вересня його планують внести на розгляд Верховної Ради. Скасувати оцінки у початкових класах планують з 2018-го року.

Читайте також:Кримські абітурієнти можуть вступити до 12 вишів на бюджет за спрощеною системою