Політика
20 червня 2017
В Україні близько 50 тисяч яхт, катерів і човнів належать нардепам, колишнім депутатам і суддям (фото, відео)
Журналісти протягом місяця спостерігали за пірсами найдорожчих яхт-клубів столиці та з'ясували справжніх власників елітних човнів.
news-image

В Україні налічується близько 50 тисяч незареєстрованих яхт, катерів і човнів, більшість із яких належать нардепам, колишнім депутатам, суддям і бізнесменам.

Про це йдеться у програмі "Наші гроші", повідомляє «Є!».

Журналісти протягом місяця спостерігали за пірсами найдорожчих яхт-клубів столиці та з'ясували справжніх власників елітних човнів.

Наприклад, на батька нардепа БПП Артура Палатного зареєстрований круїзний катер Bavaria Sport HT, вартість якого не менше 2 млн грн.

 

Однопартієць Палатного Олександр Третьяков користується італійської яхтою Falcon 80 за 21 млн грн, яка записана на компанію "Клуб ТБ" маловідомого бізнесмена Олега Малюти, в декларації якого зазначено, що разом із дружиною за 2016 рік вони заробили аж 68 тис. грн.

 

Власник "Броварського алюмінієвого заводу" Сергій Шапран володіє одним із найдорожчих суден на Дніпрі - англійською яхтою марки Princess V65.

Судно під назвою "Принцеса Вікторія" має ексклюзивний дизайн: пофарбована в синій колір, налічує чотири каюти, а довжина його корпуса становить 20 м.

Видання зазначає, що ще шість років тому, коли Шапран балотувався в народні депутати, в його декларації навіть квартири не було.

 

Також у яхт-клубі "Маячок" на Жуковому острові паркується англійська яхта Princess Fly. Судно записано на компанію "Грандіс", співзасновником якої є екс-нардеп від "Батьківщини" - Олександр Буряк. Вартість нової яхти - $ 1 млн.

 

Розкішне судно і самого Олександра Буряка журналісти зафіксували саме тоді, коли він повертався з водної прогулянки до "Маячка".

Директор аеропорту Бориспіль Павло Рябікін володіє не тільки катерами, а й елітним клубом "Маячок" на Жуковому острові. Рябікін задекларував компанії "Рекреаційно-оздоровчий центр "Зелений Порт", яка орендує землю під рестораном і закритим яхт-клубом для суден. Також у власності чиновника два катери, три понтони і будинок на воді, який пришвартований на території яхт-клубу.

 

Суддя Голосіївського районного суду міста Києва Микола Шкірай є власником італійського катера Laver. Причому в його декларації вказано, що він придбав плавзасіб за 443 тис. грн, коли його справжня справжня вартість не менше 1,6 млн грн, стверджують журналісти.

 

Батько екс-міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського, який після Євромайдану виїхав з України, а в 2015 році ГПУ оголосила його в розшук за незаконне збагачення, володіє англійською яхтою SeaLine F37 за понад 5,5 млн грн.

 

Круїзний катер "Катюша" до 2007 року належав чинному депутату Черкаської облради Володимиру Лашкулу.

Зараз катер записаний на дружину народного депутата 6-го і 7-го скликань - Віктора Пилипишина.

 

На пірсі яхт-клубу "Червона калина" журналісти знайшли круїзний катер марки Larson. Ще кілька місяців тому був записаний на Валентину Башмакову. Це матір дніпровського судді - Євгена Башмакова.

 

Журналісти нагадують, що кожне судно повинне бути зареєстровано та мати унікальний номер і заяву. Однак штраф за порушення, коли яхта ходить без номерів, становить від 17 до 850 грн. Це дозволяє власникам яхт за сотні тисяч доларів порушувати вимоги реєстрації.

Читайте також:Трамп може поховати НАТО одним твітом: на Заході озвучили важливе побоювання з приводу президента США