Політика
17 січня 2015
Михайло Ходорковський: чому Європа сором'язливо мовчить?
Перед присутніми у Вільнюсі інтелектуалами та міжнародними експертами виступив колишній глава ЮКОСа, опонент президента Росії В. Путіна Михайло Ходорковський.
news-image

Центр дослідження Східної Європи та Міністерство закордонних справ Литви 15-16 січня організовали Вільнюський форум інтелектуалів "Rusijos Reality Check", присвячений обговоренню ситуації в Росії, інформує Є | Єдність.інфо

Частиною форуму стала дискусія "Росія і Захід: реальність і перспективи", модератором якої виступив філософ Леонідас Донскіс.

Він представив і передав слово спеціальному учаснику обговорення Михайлу Ходорковському. Колишній політв'язень і опонент Кремля почав з оцінки ситуації в Європі.

"Події останнього року показують, що Європа наблизилася до турбулентності. Українська криза стала новою константою європейської політики. Вона не завершиться завтра, тому психологічно потрібно бути готовим використовувати інструменти тривалої дії, розраховані не на один рік і не на одне десятиліття», - заявив колишній політв'язень Михайло Ходорковський.

М.Ходорковський піддав критиці Європу, проігнорувавши ознаки небезпечних змін в Росії, і висловив сумнів у довгостроковому ефекті санкцій. На думку колишнього глави ЮКОСа, зупинили В.Путіна НЕ санкції, а єдина позиція Європи.

Читайте також: Європаламент пропонує посилити санкції проти Росії
Європа ігнорувала порушення прав людини, порушення судової системи, деградацію демократії. Але коли Україна запалала, Європа стрепенулася і їй потрібно навчитися співіснувати з агресивним режимом, якому чужі європейські цінності.
Санкції - надзвичайна міра при надзвичайних обставинах. Санкції зіграли свою позитивну роль. Але довгостроковий ефект виглядає спірним. Санкції знизили економічні можливості Путіна і його режиму. Але головне - вони продемонстрували єдність і рішучість Заходу, яких в Кремлі не передбачали. Путіна зупинять не санкції, а невизначеність в тому, наскільки далеко може піти Захід ", - зазначив М. Ходорковський в ході свого виступу.
Читайте також: Меркель відкинула можливість участі Путіна в саміті Великої сімки

Він вважає, що Європі необхідно думати про довгострокову стратегію ще й тому, що прихильники Путіна в європейських країнах продовжать надавати йому свої послуги, підриваючи ефективність санкцій.

"Європейські прихильники Путіна будуть підривати Європу зсередини. І корупційні плани Кремля знайдуть своє застосування. Все це призведе до ерозії санкцій політики, будуть утворюватися проломи. Тому потрібна стратегія на довгострокову перспективу. Потрібно шукати більш ефективні заходи на більш тривалий час, зворотний ефект від яких НЕ БУДЕ переважувати їх вплив ", - сказала М.Ходорковський, підкресливши, що" потрібно розрізняти заходи проти путінського режиму і проти Росії і російської економіки в цілому, від яких потрібно відмовитися, заміщаючи їх заходами проти вірних путінців ".

Чому Європа мовчить?

М.Ходорковський переконаний, що в інтересах самої Європи - боротьба проти експорту корупції з Росії, "але вона чомусь сором'язливо мовчить".

"Не треба допомагати створювати для Путіна та його друзів образ борців за порятунок "русского мира". Європі є що сказати, але вона чомусь сором'язливо мовчить ", - висловив здивування М.Ходорковський.

Санкції, Крим, Україна, Росія - відповіді Ходорковского

(учасники дискусії мали можливість поставити М.Ходорковському свої питання).

Читайте також: Кемерон закликав продовжити тиск на Москву

Відомий аналітик Андрій Ілларіонов, незважаючи на свої симпатії до М.Ходорковському, висловив сильне занепокоєння його висловлюванням і мовчанням з низки питань.

- «Ви називаєте те що відбувається українською кризою, відтворюючи пропагандистський прийом Кремля, терміни Лаврова і Путіна, називаючи путінську війну українською кризою. Ви називаєте санкції Заходу санкціями проти всієї Росії, чого немає. Ви говорите про ослаблення або навіть скасування санкцій. Чому? Ви говорите про силовиків і пропагандистів, але не називаєте силу - системних лібералів, завдяки яким економічна машина продовжує працювати. Чому ви виключаєте цю частину режиму з числа відповідальних? Ви не згадуєте про причини санкцій, що не вимагає виведення російських військ з України, припинення агресії на Донбасі, відмови від анексії Криму? Чому», - перерахував свої питання А. Ілларіонов.

- «Чому українська криза? Тому що на сьогоднішній день у Росії існує не так мало криз, створених путінським режимом. Це і міжнародні кризи і внутрішньоросійські. Тому формулювання українська криза я вважаю вірним. Необхідно врахувати, що у цієї кризи є не тільки російські корені (погоджуся, що вони основоположні), але й українське коріння. І закривати на це очі було б неправильно.

Чому я наполягаю на зміні риторики? Тому що слова «санкції проти Росії» - якщо ви наберете в Google, в західній пресі будуть гнітючими в поясненні того, що відбувається, а не формулювання, яке існує в акті конгресу США. Тому маленька неточність призводить до великих політичних наслідків.

Чому я говорю про згуртування суспільства навколо режиму, чого не було раніше при тому, що санкції не зробили значного впливу на економіку? Рівно з тієї ж причини - риторика, слова, концепції виникають в головах людей в сьогоднішньому інформаційному суспільстві важливіше фактичної ситуації. І не звертати на це уваги проевропейські налаштовані сили не мають права.

Нам в цьому питанні потрібна підтримка, ми з цим повною мірою впоратися не можемо, особливо якщо західні колеги дають риторичні підстави для використання їх слів кремлівською пропагандою.

Чому я не агітую за виведення військ, за повернення Криму в законне русло? А кого тут агітувати? Коли я звертаюся до російської аудиторії я кажу - це агресія, це незаконно, а те, що відбувається в східній Україні - взагалі розумному опису не підлягає».

Не обійшлося і без питання про Крим.

Один з учасників поцікавився: «Ви говорили, що якби ви були президентом, то не повернули б Крим Україні?»

«Я декларував свою позицію, що бачу себе працюючим на етапі перехідного періоду, від припинення існування режиму до перших вільних виборів, - говорив М.Ходорковський. - У цей період рішення про Крим прийняте бути не може. Мандату не буде і перехідна структура влади не буде мати достатньої легітимністі для того, щоб прийняти рішення.

Читайте також: 23% українців вважають Крим втраченим назавжди - опитування

Необхідно провести в Криму чесний референдум і боюся, що цей референдум ситуацію відразу не змінить. На сьогоднішній день Крим законодавством РФ включений до її складу, міжнародним співтовариством це не визнано. З точки зору російського громадянина - складна ситуація. Ми не можемо не звертати уваги на російський закон, так само як не можемо не звертати увагу і на міжнародне законодавство. Ситуація складна - і вирішувати її складно. Ті, хто каже, що вирішити її просто - не відповідають за свої слова. Нашим українським колегам це може не подобається, але це факт ».