Суспільство
21 червня 2017
Як снiдаєш, так i працюєш: Дієтолог перелічує правила сніданку
Якщо ви зранку органiзм не пiдживите, то вже до полудня у вас впаде працездатнiсть, може розболiтися голова через зниження рiвня цукру у клiтинах.
news-image

Бiгти зранку на роботу чи на навчання, не поснiдавши, аж нiяк не можна, запевняє дiєтолог Iрина Грисьо.

Про це пише «Є!» з посиланням на Жіночий Порадник.

 Адже саме з їжi, спожитої на снiданок, органiзм i бере всi необхiднi мiкроелементи, вiтамiни, дiстає калорiї, на яких i дiятиме упродовж цiлого дня. А якщо ви зранку органiзм не пiдживите, то вже до полудня у вас впаде працездатнiсть, може розболiтися голова через зниження рiвня цукру у клiтинах. Учнi, що як слiд не поснiдали, вже на
третьому уроцi стають неуважнi, погано сприймають нову iнформацiю, голоднi водiї бiльше ризикують скоїти аварiю.

Назагал, снiданок повинен за калорiйнiстю становити 25% усього денного рацiону. Фактично це найважливiше заживання їжi впродовж дня, тому дiтей треба змалку привчати добре снiдати. А тi, що вiдмовляються вiд снiданку, сподiваючись схуднути, дуже помиляються. Якщо ви не поїсте добре зранку, в органiзмi спрацює iнстинкт самозбереження, i якусь частину
отриманих пiд час обiду та вечерi калорiй вiн не використовуватиме одразу, а вiдкладатиме "про всяк випадок". I саме у виглядi тих жирових запасiв, з якими ви так боретеся...

Окрiм того, не поївши зранку, ви ризикуєте бiльше з'їсти на обiд та вечерю i перевищити лiмiт калорiй за рахунок перекусок i пiд'їдання впродовж дня.
Адже замiсть кашi чи йогурту ви, очевидно, перекушуватимете бiльш калорiйними i менш корисними для органiзму печивом, хот-догами чи шоколадками.

Ось що найкраще їсти на снiданок:

* Кашi та хлiбопродукти. Вони калорiйнi, але разом iз тим надовго створюють вiдчуття ситостi. Невелика тарiлка кашi чи двi канапки, навiть якщо змастити їх варенням чи медом, до ожирiння не призведуть. Корисний житнiй хлiб або хлiб з висiвками -- вони багатi на вiтамiни, а також сприяють покращенню роботи травної системи.

* Фрукти, а також свiжовичавлений сiк. Вони багатi на вiтамiни, такi потрiбнi органiзмовi, а фрукти мiстять волокна, якi полiпшують роботу кишкiвника.

* Курячi яйця. Вони мiстять бiлок з оптимальним амiнокислотним складом. До речi, вiн краще засвоюється пiсля попередньої термiчної обробки. Однак не варто споживати бiльш як 3 -- 4 штуки на тиждень, бо iнакше пiдвищуватиметься рiвень холестерину в кровi.

* Молочнi продукти: кефiр, ряжанка, йогурт, домашнiй сир. Вони мiстять потрiбний для кiсток кальцiй, необхiдний для м'язiв бiлок, а також вiтамiн А та iншi кориснi елементи.

* Зерновi. Вiвсянi чи ячмiннi пластiвцi з родзинками i горiхами мiстять комплекс вуглеводiв, який надовго забезпечує органiзм енергiєю. Вони також мiстять багато корисних мiнеральних елементiв i харчових волокон, що
полегшують процес травлення. Якщо ж не любите пластiвцiв та мюслiв, то їжте салат iз кукурудзою -- буде такий самий результат.

* Кава, чай (можна з молоком), какао. Одне горнятко ароматного напою зранку -- чудовий стимулятор мозку. Якщо маєте проблеми з шлунком, то краще пийте чай iз молоком: воно пом'якшить дiю дубильних речовин, якi мiстяться у чаї, i шлунок не розболиться.

Читайте також:Як людям із хворим серцем пережити спеку: основні правила

Читайте також:Отруйна риба, гриби та овочі: Як врятуватись від ботулізму