Події
22 червня 2017
Терористи ІД підірвали історичну мечеть Іраку
Саме в цій мечеті три роки тому лідер «Ісламської держави» Абу Бакр аль-Багдаді проголосив «халіфат» в 2014 році.
news-image

Іракські військові заявили, що бойовики "Ісламського держави" підірвали історичну мечеть ан-Нурі в обложеному Мосулі, битва за якою триває вже дев'ять місяців. Згідно з повідомленням, підірвана сама мечеть і мінарет, інформує «Є!», з посиланням на segodnya.ua.
Звільнення мечеті від джихадистів означатиме символічну перемогу над ІГ в Іраку: саме в ній лідер угруповання Абу Бакр аль-Багдаді в ході п'ятничної молитви три роки тому проголосив халіфат на захоплених територіях Іраку і Сирії. Зараз іракські військові знаходяться в 300 метрах від мечеті. Місцева влада сподівається, що місто буде звільнений від ІГ до кінця Рамадану, який цього року припадає на 25-26 червня.
Саме в цій мечеті три роки тому лідер "Ісламської держави" Абу Бакр аль-Багдаді проголосив "халіфат" в 2014 році.
Мечеть була побудована в XII столітті.
Раніше повідомлялося, що бойовики ІГІЛ вбили 120 мирних жителів, які намагалися покинути Мосул. Місто знаходиться під контролем ІГІЛ з червня 2014 року. У жовтні 2016 року прем'єр-міністр Іраку Хайдар аль-Ібадов оголосив про початок операції зі звільнення Мосула від терористів. Армія Іраку встановила контроль над східними районами Мосула в кінці січня. З 19 лютого розпочалася операція зі звільнення західних районів міста.

Читайте також: В Афганістані в мечеті стався вибух: є загиблі