Події
22 червня 2017
Українська експедиція на станції «Вернадського» відсвяткувала Мідвінтер купанням у крижаній воді
Зі святом членів 22-ї антарктичної експедиції привітала й міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.
news-image
Учасники експедиції зі станції «Академік Вернадський» та дослідники Антарктиди з усього світу святкують сьогодні «Середину зими» – Мідвінтер. Обов'язковим елементом святкування для українських полярників стало «хрещення» у крижаній воді. 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України, інформує «Є!».

"На станції «Академік Вернадський» обов’язковим елементом святкування стало «хрещення» у крижаній воді, після якого кожен новачок отримує відповідне посвідчення і право називатися справжнім полярником. 

Крім того, до свята проводять спортивні змагання – шахи, дартс, більярд, футбол, біатлон, перетягування канатів та ін. Починатися вони можуть заздалегідь, але фінал зазвичай припадає на Мідвінтер. 

Зимівники також роблять тематичні фігури зі снігу, готують музичні номери або міні-спектаклі", - йдеться у повідомленні.

 Зазначається, що в складних умовах щоденної роботи такі свята – важлива складова дозвілля полярників. Це дає можливість знизити психологічну напругу та згуртувати дослідників. 

Однією з найголовніших традицій цього дня є й обмін привітаннями. Полярники з різних країн вітають одне одного з «Серединою зими», бажають успішних досліджень та легкого шляху додому. Останніми роками українські зимівники обов’язково надсилають на «велику землю» групове вітальне фото з державними символами, написами, тематичними малюнками. 

Зі святом членів 22-ї антарктичної експедиції привітала й міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Вона подякувала учасникам українських експедицій за нелегку роботу та відзначила, що держава високо цінує їхній внесок у розвиток української науки та міжнародної наукової співпраці. 

 21 червня - один з найважливіших днів для полярників, це свято відзначають вже понад 100 років. 

Проведення наукових досліджень в Антарктиді —  головне призначення української антарктичної станції "Академік Вернадський", розташованої на острові Галіндез, архіпелагу Аргентинські острови. 

На початку квітня ц.р. 12 українських вчених-дослідників, серед яких — геологи, геофізики, біологи, медики та інженери, вирушили на експедицію до Антарктики, де замінили попередню команду, яка провела там цілий рік.

Читайте також: Вчені встановили, які групи крові приваблюють комарів найбільше
Читайте також: Українців попереджають про грози та сильний вітер