Суспільство
23 червня 2017
На Волині знайшли досі невідоме масове поховання жертв Другої світової війни
За словами місцевих мешканців.
news-image

Також, на Волині вшанували пам'ять в'язнів, розстріляних у Луцькій тюрмі в роки Другої світової. Масове знищення людей відбулося 23-24 червня 1941 року, коли радянські війська відступали, повідомляє «Є!». Під час масових розстрілів вбили кілька тисяч людей. Їхні тіла просто скидали в ями.

За словами місцевих мешканців, загалом є 4 таких масових захоронення. На одне з них натрапили кілька тижнів тому і вже почали розкопки, а на іншому похованні ще 26 років тому встановили пам'ятний хрест.

Саме до хреста, встановленого ще у 1991 році люди щороку приходять зі скорботною ходою. Учасники ходи поклали квіти до місць поховань і відправили панахиду.

Злочини в Луцькій тюрмі довго замовчувалися. Лише останніми роками почали відкривати архіви. А кілька тижнів тому почали розкопки на місці одного з масових поховань. На нього натрапили, коли поруч із монастирем, який звели на місці тюрми, почали будувати дорогу.

В одній із ям і знайшли рештки понад сотні в'язнів Луцької тюрми. Наразі частина з них перебуває на експертизі. Археологи планують провести розкопки на місцях усіх 4 масових поховань. Жертв розстрілів поховають у спільній усипальниці, яку облаштують у монастирі.