Світ
27 червня 2017
У Фінляндії неймовірна історія дружби людини та журавля триває 26 років
Спільний побут людини і журавля складається з безлічі загальних звичок, одна з яких - парний танець.
news-image

Дружба Йоукі Алхайнена і журавки на прізвисько Коокка триває вже понад чверть століття - людина і птах досі кожен день танцюють разом. Про це пише фінське видання Yle, передає «Є!»

Журавка Коокка вилупилася в національному парку Пууярві-Ісосуо.  На жаль, літати птах ніколи не зможе.

"Я точно не знаю, чи потрапив їй дріб у крило під час качиного полювання, або, може, вона невдало приземлилася, злякавшись гучних звуків, але у неї зламалося крило, яке так і не зрослося. Після цього літати Коокка вже не могла", - розповідає Алхайнен.

Алхайнен піклується про поранених журавлів та птахів, що заблудилися, ось вже 35 років. Зазвичай він відпускає на волю птахів після того, як вони одужають або навчаться літати, але Коокка живе в пташнику в Алхайнена ось уже 26 років.

Десять років тому у Кооккі з'явився чоловік - журавель на прізвисько Сяйхікяйнен, який теж залишився жити з людьми.

Коокка - неймовірно ручна, каже Алхайнен, вона все своє життя прожила поблизу людей.

Спільний побут людини і журавля складається з безлічі загальних звичок, одна з яких - парний танець. Алхайнен, наслідуючи журавлиним танцям, кланяється Кооці, а та відповідає, підстрибуючи і розправляючи крила. Танець - виключно для двох, Коокка ревнує навіть до дружини Алхайнена, якщо та з'являється поблизу. Втім, ревнує і чоловік-журавель: якщо йому здається, що журавка і людина переходять межі дозволеного, він негайно наближається і втручається в ситуацію.

Йоукі Алхайнен підбирає поранених журавлів і маленьких журавликів, що відбилися від зграї, після чого лікує птахів і вчить їх літати. Його колишні вихованці іноді повертаються під час своїх перельотів привітати рятівника.

"Одного разу на поле приземлилася журавлина зграя, птахів було близько шістдесяти, але я відразу ж впізнав двох журавлів, які у мене жили, - розповідає Алхайнен. - Один відірвався від зграї і підійшов до мене, але його дружина почала здалеку турбуватися і кричати".

Коли вихованець нарешті може розправити крила і повернутися в рідну зграю, Алхайнен не сумує.

"Коли черговий журавель злітає в небо з мого двору, я відчуваю радість і полегшення. Звичайно, я їх не неволю, поки лікую, і все-таки - це в'язниця для вільних птахів. Я радий, що вони повертаються до своїх товаришів - це сенс їхнього життя", - каже він.

Кооці вже 26 років, вона зовсім доросла журавка. Чи не боїться Алхайнен втратити подругу?

"Журавлі довго живуть, буває, і по 50 років. Коокка може прожити ще довго. Правда, діти мені вже оголосили, щоб у спадок я їм ніяких птахів не залишав", - сміється Алхайнен.

Читайте також: Посольство Франції прокоментувало створення представництва «ДНР» в Марселі
Читайте також: Ахметов і Новинський будуть вирощувати горіхи