У Великобританії 500-річному черепу «відновили» обличчя (фото)
Експерти прийшли до висновку, що череп належав чоловікові 25-35 років, який був жителем Дубліна.
news-image

Команда дослідників з Університету Джона Мура в Ліверпулі (Великобританія) відновила вигляд людини, що жила в Ірландії 500 років тому. Це не перша робота фахівців, які раніше створили 3D-реконструкції особи короля Англії Річарда III і короля Шотландії Роберта I. Про це повідомляє видання Gizmodo, передає «Є!»

Останки ірландця, а також чотирьох інших людських скелетів були знайдені в липні 2014 року на будівельному майданчику недалеко від головного входу Трініті-коледжу в Дубліні. Археологи припустили, що вони належали вікінгам або представникам інших скандинавських народів VIII-XI століть, проте результати радіовуглецевого аналізу дозволили віднести кістки до більш пізнього періоду - епохи правління династії Тюдорів (1485-1603).

Череп скелета, позначеного як SK2, був у хорошому стані, що дозволило фахівцям з університетської лабораторії Face Lab реконструювати обличчя, використовуючи методи судової антропології. Спочатку вчені отримали тривимірний скан черепа, а потім виявили ключові точки, що визначають розташування м'язів. Шар за шаром дослідники помістили на цифрову модель м'які тканини і шкіру. Крім того, вони додатково додали в реконструкцію довге волосся коричневого кольору, бороду, а очі зробили блакитними.

Експерти прийшли до висновку, що SK2 належав чоловікові 25-35 років, який був жителем Дубліна. Швидше за все, він був вихідцем з найбідніших верств населення. На користь цього говорили ознаки недоїдання і зносу кісток, що свідчать про важку фізичну працю.